Pihenés és regenerálódás

A hosszú egészséges élet alapelemei, hogy megadjuk a szervezet harmonikus működéséhez szükséges pihenőket, hogy erőt tudjon gyűjteni a további aktív életfunkciókhoz a regenerálódás által. Kimeríthetetlenül sok formációja van a regenerálódásoknak is. A Távol-Keleti népek sok érdekes életforma elemet mutatnak be az emberi szervezet energia fejlesztésének művészetével ami erőteljesen hozzájárul a hosszú, egészséges élet megéléséhez.

Regenerációs módszerek

A böjt a legősibb és legegyszerűbb formája, hogy szervezetünk őserővel töltődjön föl. A természetben még az állatok is böjtölnek téli időszakokban. Életük sokkal nehezebb mint az ember közelében élő társaiknak, de ők sokkal természetesebben élnek. Bámulatos ahogyan alkalmazkodni tudnak a természet szeszélyeihez. A természetben élő népek sokat figyelik és tanulmányozzák a természet lényeit és találékonyságukat. Az emberi szervezet is meghálálja a természetességet és a találékonyságot. Ennek egyik formája a böjt.

Az anyagcsere folyamatokban a tisztulás ugyanolyan fontos mint a felvétel és a beépülés. A minden napi többszöri étkezések alkalmával a szervezet nagyon le van terhelve, sem energiája sem ideje nincs a tisztulásra. A böjt során a szervezet csak a lerakódások feloldására és kiürítésére összpontosít, nem kell energiát fordítani az emésztésre. A betegségekből való felépüléseknél is nagy segítség lehet a böjt. Több energiát tud fordítani a gyógyulásra. Még idős embereknek is páratlan erejük és hajlékonyságuk van ha rendszeresen böjtölnek. Böjtölés során felelősséget vállalunk testünk, tudatunk, és lelkünk fejlődéséért. A rendszeres böjtölések során tudatilag is megtisztulunk és kreatívabbá válunk. Lelki, szellemi és fizikai energiaszintünk megemelkedik. Megismerjük saját működésünket, öngyógyító képességünket, és rájövünk hogy minden szervrendszerünk betegségét meg tudjuk gyógyítani a böjt által, és a nyers, természetes ételek alkalmazásával.

A légzés az egyetlen anyagcsere folyamatunk amit tudatosan a legkönnyebben tudunk szabályozni. Az akaratlagos szabályozás mellett automatikus szabályozás is működik, amelynek központja az agytörzs nyúltvelői részében található. A légzéssel a táplálkozáshoz hasonlóan energiát is juttatunk be a szervezetünkbe nemcsak oxigént. A civilizált ember légzése gyors és sekély, tüdő kapacitásához képest nagyon kevés levegőt juttat a tüdejébe. A szabályos, nyugodt, mély légzés elsajátítása nagyon fontos a megfelelő mennyiségű levegő beszívásához, és elengedhetetlen az egészség kialakításához, vagy visszanyeréséhez.

Gyermek korban hasból lélegzünk, középkorban gyomor magasságáig, idős korban mellkas szintjén lélegzünk, a legtöbb ember így lélegzik a kor előre haladtával. A légző gyakorlatok célja, hogy kialakuljon a természetes automatikus koncentráció nélkül is szabályos légzés. A légző gyakorlatok típusai szerint lehetnek: természetes légzés, hasi légzés és fordított hasi légzés. A gyakorlatok elvégezhetők ülve, állva és fekve. A hasi légzés jótékony hatásai növeli a tüdő kapacitást, növeli az oxigén felvételét, szabályozza a keringést, segíti a szív munkáját. Minden szerv vér és energia ellátására pozitív hatással van. A hasfal mozgatásával masszírozza a belső szerveket. Lelki szinten megnyugtat csökkenti a félelmeket. Oldja a stresszt, javítja a kommunikációt, ezáltal pozitív hatással van az emberi kapcsolatokra. A fordított hasi légzést chi kung gyakorlók és harcművészek használják.

A légzés lényege, hogy az életenergiát hatékonyabban tudjuk áramoltatni a testünkben és a végtagjainkba vezetni. Kézen keresztül kisugárzott gyógyító energia használata, és a szexuális energiákat mozgató, és képességeket fejlesztő gyakorlatok szintén ezt a légzésmódot alkalmazzák.
Taoista gyakorlók amikor megpróbálták az életenergiát kiterjeszteni vagy az energia központba besűríteni a hasfaluk fordítva mozgott mint a szabályos légzésnél. Élettani hatásai hasonlók a hasi légzés hatásaival, csak több területen és magasabb szinten alkalmazzák. A légzőgyakorlatok rendszeres alkalmazásával sok kellemetlen betegségtől óvjuk meg magunkat, ugyanis az oxigénhiány a betegségek egyik alappillére. Az oxigén kiváló méregtelenítő és energianövelő hatással rendelkezik. Kevesen gondolnánk, hogy a légzéssel a méreganyagok 70%-a kiválasztódik. Keleten élnek olyan idős emberek akik évtizedeket letagadhatnának a korukból annyira fiatalosak, ők naponta órákon át gyakorolják a mély légzést.

         A mély légzés általános jótékony hatásai a szervezetre:
 • Növeli az oxigén ellátást, fokozza a vérkeringést.
 • Fejleszti a mentális funkciókat, és a tudatosan szabályozható anyagcsere folyamatokat.
 • Tisztítja a légző és az emésztő szervrendszert.
 • Kedvező hatással van a máj, a lép, és a hasnyálmirigy működésére.
 • Növeli a mentális és a fizikai energiát, valamint a tüdő kapacitást.
 • Nyugtatja az idegrendszert, továbbá jó hatást gyakorol a bőrre.
 • Tisztánlátás, koncentráció képesség, éberség, mentális világosság aktiválódik.
 • Csökken a stressz, javul az alvás minősége.
 • Stressz eredetű betegségek kezelésében is jótékony hatása van.
 • Depresszió, allergia, emésztő és légző szervrendszeri problémák természetes gyógyításában is szerepe van.
 • Fokozza az immunrendszer működését, lassítja az öregedési folyamatokat.


Az erőtermelő gyakorlatok életformaként is beépülnek a Távol-Keleti emberek életébe. Ezek a gyakorlatok lényegében nem a hatalmas izmok kifejlesztésére lettek kitalálva, hanem az egészséges testi és szellemi harmónia megteremtésére. Keleten fiatalok, idősek, férfiak és nők alkalmazzák akár napi rendszerességgel is ezeket a gyakorlatokat.

A jóga számtalan változata létezik Indiában, de napjainkban már Európában is mindegyik ága elterjedt. A jóga javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz, és az életminőség javulását eredményezi. A jóga által uralható a test, a tudat, az érzelmek és a vágyak. Végső célja a megvilágosodás elérése. A jóga szó jelentésében is utal a test, a tudat és a lélek egyesítésére, ugyanakkor az egyéni lélek és az univerzális lélek egyesítésére is. Isten alaptételként jelenik meg a jóga filozófiában. A jóga legtöbb változatának része a koncentráció és a meditáció gyakorlása. Ezzel szemben a Nyugati emberek nem a megvilágosodás céljából gyakorolják a jógát hanem a test egészség megőrzése céljából.

A jóga élettani hatásai nagyon kedvezően hatnak a szervrendszerek harmonikus működésére és szervi betegségek gyógyítására is alkalmas.
Az izmok és ízületek rugalmasságának javításában és anyagcseréjük serkentésében is segít. Javítja a vérkeringést és megnöveli a légzőkapacitást. Masszírozza a belső szerveket. A belső elválasztású mirigyek kiegyensúlyozott működését szabályozza. Biztosítja a vegetatív idegrendszer egyensúlyát. Lassítja a test öregedési folyamatait. A jógagyakorlatoknak számtalan változata létezik, amelyek kitartott testhelyzetekből állnak. A gyakorlatok fizikai, mentális és energetikai szinten fejtik ki jótékony hatásukat. Vannak olyan gyakorlatok, és vannak olyan betegségek, vagy állapotok, amelyek nem mindenkinek, és nem mindig ajánlottak.

A Tai Chi az egyik legismertebb kínai mozgásforma, ami egy belső stílusú kung-fu irányzat. Leginkább egészség megőrző és egészségjavító hatása miatt gyakorolják. Terápiás célokra kitűnően alkalmazható. Élettani hatásai kedvezőek az izomrendszer az ízületek, a gerinc működésére és a vérkeringésre. Oldja a stresszt, nyugtató hatású. Rendszeres gyakorlásával emelkedik az energia szint. A Tai Chi egyesíti a meditációt és a mozgást, erősíti az életenergiát és helyre állítja a jing-jang egyensúlyt. Segíti a test és lélek egyensúlyát. Lassú ellazult folyamatos mozgás által építi fel az állóképességet. A gyakorlatok előtt fontos szerepet tölt be a hasi légzés és a bemelegítés. A belső erő, az életenergia fejlesztésére teszi a hangsúlyt. Ennek az erőnek nincsenek határai, az izom erővel szemben amelynek van. Már napi 15-20 perces gyakorlásnak is nagyon kedvező élettani hatásai vannak, főleg rendszeres és hosszú távú edzéseknél.

A Chi-kung ősi kínai energia torna és meditáció közös formája. Serkenti az életenergia keringését a testben és javítja az egészséget. A gyógyító Chi-kung a hagyományos kínai gyógyászat egyik ága, számtalan változata alakult ki. Nevének jelentése az életerővel történő gyakorlás. A Chi-kung gyakorlatok megszüntetik az energia blokkokat, és megnövelik az életenergia áramlását a testben. Ha az életenergia szabadon áramlik gyógyít, és helyre állítja a szervezet egyensúlyát. A Chi-kung gyakorlatok légzéssel, koncentrálással, és különböző testtartással kapcsolatos edzéseket tartalmaznak. A Chi-kung az egészség megőrzésére, a betegség legyőzésére, megelőzésére, és a hosszú élet elérésére használatos. Eredetileg a kínai gyógyítás részeként lett kifejlesztve, amely később eggyé vált a harcművészetekkel, a gyakorló fizikumának alapvető és kiegészítő megerősítése céljából.

A Keleti emberek szerint a betegségeket érzelmi és spirituális kiegyensúlyozatlanság okozza, és ennek ellenére a kínai orvosok a fizikai edzéseket sokkal fontosabbnak tartották a gyógyulás és az egészség szempontjából mint a spirituális meditációt. A taoista szerzetesek egyformán fontosnak tartották mind kettőt. A Chi-kung élettani hatása nagyon előnyös az energia blokkok és a stressz oldására. Segít megelőzni a betegségeket és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Megőrzi az érzelmi egyensúlyt és növeli a szellemi frissességet. Fejleszti a koncentrációs képességeket és a belső erőt. Javítja a szexuális funkciókat és az élet minőséget. Kínában még a kórházakban is Chi-kung gyakorlatokat végeztetnek az orvosok a betegekkel.

A masszázsok a szervezetre kifejtett hatásuk szerint lehetnek Keleti és Nyugati masszázs technikák. Keleten hagyományai vannak a masszázsoknak Kínában, Japánban, Thaiföldön és Indiában. A Keleti masszázsok a Nyugatival ellentétben sokkal mélyebb tudást hordozó gyógyítási és regenerációs formák, amelyeknek meditációs töltete is van.

A Keleti masszázsok célja a szervezet jin-jang energia egyensúlyának kiegyenlítése, amit az energiaáramlások serkentésével támogatnak. A szervezet meridiánjain és azok pontjain dolgoznak, és ezáltal gyógyító hatást gyakorolnak a belső szervek működésére is. A szervrendszerek betegségeinek kezelésére is jótékony hatással vannak. Meghatározott meridiánpontok rendszeres masszírozásának élethosszabbító hatása van. Masszázs során nyomó, nyújtó, feszítő és lazító fogásokat alkalmaznak, amelyeket ujjakkal, tenyérrel, könyökkel, kéz és lábfejjel, térddel és talppal végeznek:
 • Élettani hatásaik kedvezően hatnak az anyagcserére, ezáltal segíti a salakanyagok távozását.
 • Ellazulnak az izmok, csökken a feszültség.
 • Fokozza a vér és nyirok keringést, és a szervezet védekező erejét.
 • Megnöveli a szervezet energiaszintjét.
 • Megszünteti az ízületi merevséget.
 • Nyugtatja az idegrendszert.
 • Alvásproblémákra is jótékonyan hat.
 • Aktiválja a szervezet öngyógyító erőit.
 • Lassítja az öregedési folyamatokat.
 • Jótékonyan hat a gerincproblémákra.
 • Aktiválja a hormontermelő mirigyek működését.
 • A szervrendszerek különféle megbetegedéseire gyógyító hatással van.
A Nyugati masszázs célja az izomzat, a nyirokkeringés és a bőr alatti kötőszövetek anyagcseréjének serkentése, harmonikus működésének támogatása. Fogásai simításból, dörzsölésből, gyúrásból, ütögetésből és rezegtetésből állnak. Kiegészítő fogásai intermittáló nyomás, ami egy szívó nyomó enyhe fogásforma. A felrázást, kirázást karoknál és lábaknál alkalmazzák. A passzív kimozgatás az adott izomcsoportok és az ízületek mozgásának megfelelő irányokban történő kimozdítása:
 • Jótékony hatásai között legkedvezőbb a stresszoldás, görcsoldás és fájdalom csillapítás.
 • A bőr, a vér és nyirokkeringés állapotának javítása.
 • Teljesítőképesség és regeneráció fokozása.
 • Gyulladások, légúti problémák és ödémák kezelése.
 • Mozgásszerv rendszeri, idegrendszeri és belgyógyászati betegségek gyógyítása.
Vannak olyan állapotok, betegségek amikor és akinek a masszázs nem ajánlott. Láz, fertőző betegségek, akut gyulladások, magas vérnyomás, visszér problémák, vérzékenység, menstruáció, csontritkulás, epilepszia és pacemaker viselése esetén. A masszázsoknak számtalan formája létezik, a szervezet minden testrészén lehet alkalmazni, és a test minden szervrendszerére kifejti hatását. Sok testrészen ott van például a test szervtérképe, és meghatározott pontokon masszírozva szervi betegségeket lehet gyógyítani. A masszázsok gyakorisága és időtartama, masszázs forma, betegség és állapot függő. A masszázs stílusától függően lehet masszírozni ruhában és tatamin, ami a Keleti masszázsoknál gyakoribb forma. Elterjedtebb forma az olajos masszázs, amikor gyógynövényes olajokat használnak lazító, görcsoldó, regeneráló hatásukért. Utóbbi időkben egyre többféle vivőanyagot használnak a masszázsok során például aranyat, sót, mézet, csokoládét, amelyek gyógyhatásukat még bőrön keresztül is kifejtik.

Az alvás minden napi tevékenységünk része amelynek nagyon fontos szerepe van az új energiák generálásában. Az alvás alatt fokozódik a sejt osztódás és mérséklődik a sejt elhalás, az immunsejtek az idegsejtek és izomsejtek működése regenerálódik. Az alvás folyamán a sejtek közötti információ áramlás akadálytalanabb. A napi ritmust meghatározzák a külső ingerek, a biológiai szervóra, és a test belső állapotai. A napi ritmust az agyalapon elhelyezkedő mag az SCN vezérli, az SCN hatását befolyásolja a melatonin hormon. A fény segíti az ébredést azáltal, hogy csökkenti a tobozmirigy melatonin termelését. A sötétség segíti az elalvást azáltal, hogy serkenti a melatonin termelést. Az álmosságérzet kialakulásában szerepet játszik az adenozin, ami egy nukleinsav anyagcsere termék. A test belső hőmérséklete este 9-kor a legmagasabb 37 celsius fok, alvás közben csökken, hajnal 5-kor 36 celsius fok. A légzés kapacitása, a szív fekvencia, a vérnyomás, hajnalban a legalacsonyabb.

Az alvásigény az életkor előrehaladtával csökken. Újszülötteknél a leghosszabb 16-18 óra,  idős embereknél a legrövidebb 6-8 óra. Csecsemőkorban 15 óra, ezzel szemben felnőtt korban fele az alvásidő. Alvás fázisaiban a szem körüli izmok, a végtagok mozgása, a szívritmus, és a légzés mélysége váltakozik. A lassú hullámú alvás szakaszában töltődik fel a szervezet energiával és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok. Négy szakasza van ennek az alvásfázisnak, a negyedik a legmélyebb. A szervezet a lassú hullámok szakaszában felső lelki energiákkal töltekezik be.


Nem azért kell aludnunk mert fizikailag elfáradtunk, hanem azért mert az emberi lélek a minden napi megpróbáltatások alatt nagyon nagy feszültségnek van kitéve. Élő példa: egy kutyát két hétig nem hagytak aludni, és emiatt akkora feszültség halmozódott föl benne, hogy szervezete nem bírta, meghalt.
A felsőbb szférák energiáiból töltekezünk be, és álomképeinket is ezeken a síkokon éli meg a tudat. Minden ember fizikailag és asztrálisan éli meg leginkább a minden napi tapasztalatait, élményeit, és a döntéseink 90%-át is érzelmi alapon hozzuk meg. A REM fázis egy gyorsabb, kevésbé mély fázis. Az álmok többnyire ebben a fázisban történnek, és az izomzat elerőtlenedik, megszűnik az izomtónus. Egy fázis másfél-két óráig tart. Az agyhullámok jellemzői aktív éber állapotban 20-40 hertz, ébrenlét nyugodt állapotban 10-15 hertz, könnyű alvásnál 4-7 hertz, mély alvásnál 2-4 hertz. Alvás hiány következtében csökken a fizikai és szellemi teljesítő képesség, valamint az immunrendszer aktivitása.

A szervezet nemcsak a mennyiségi alvás hiányában hanyatlik meg hanem a minőségi szakaszok hiányában is. Gyakorlatilag hosszú távon a gyönge minőségű alvások is akkora megterhelést rónak a szervezetre, hogy meghal. Álmatlanságot okozhatnak szív érrendszeri, hormonális és idegrendszeri, pszichikai problémák, asztma, allergia, melatoninszint csökkenés, pozitív élmények, serkentő és pszichoaktív szerek. Az alvás minőségét meghatározza az alvóhely minősége is. Fontos, hogy felvegye a test hajlatait, hogy teljesen el tudjon lazulni.


Vannak állatok amelyek éber alvók, csak az egyik agy féltek alszik, például a tengeri emlősök, cápák és néhány madárfaj. Zsiráfok, elefántok alvásigénye 2-3 óra ezzel szemben a koalák és a denevérek 20-22 órát is alszanak naponta. Az állatok minden osztályában vannak fajok amelyek hibernálódnak tél idején, sőt vannak olyan állatok amelyek nyáron is, így alkalmazkodva a természet körforgásához. Anyagcseréjük tempója nagyon lecsökkenhet, fajonként eltérően negyedére de akár huszadára is. A medvék álmukból fölébrednek veszélyhelyzetek, például természeti katasztrófák esetén, továbbá ellések vagy enyhébb tél miatt, de néhány állat álma nagyon mély. Például hogyha az alvó sünt télen egy vödör vízbe tennénk még akkor sem ébredne föl. Hónapokig képesek így aludni, és közben szervezetük a tartalékaiból és az életenergiájából él.

Ima és meditáció

Az imák nagyon hatékony eszközei az Istennel való kapcsolatteremtésnek. Az ima a lélek vize, a lélek tápláléka, a lélek levegője, a lélek tüze. Alap feltétele a lélek fejlődésének, szabadságának, őszinteségének és örök erejének. Az imádság lényege hogy lélekben teljesen megnyílunk Isten előtt. Az isteni lélek imádkozik bennünk és felemel oda ahonnan jött. Az igazi imák által eggyé válunk a teremtővel és betöltekezünk azzal az erővel amely által örök szövetségben élünk az élet urával. A kérő imák folyamán legfontosabb a lelki, tudati fejlődéshez szükséges segítség kérése. Élő, őszinte, építő változások kiteljesedéséhez kapunk segítséget a rendszeres elmélyült imákban. Tudati megvilágosodás, magasabb tudati szintű emberek megnyilvánulása, vagy igaz  szövegek olvasása által is segítséget kapunk a fejlődésünkhöz, választ kapunk  imáink kérésére. Az ima legfontosabb része a hálaadás, minden dologért az életünkben. A kellemetlen dolgokért amelyek tanítanak, az építő dolgokért amelyek előre visznek a boldogulásban, az őszinte vágyakért amelyek már megvannak de még nem testesültek meg. Az igazi imákban Isten állandó jelenlétében élünk.

Az imádság az a hatalom amelyben a lehetetlen lehetséges lesz.
A valóságos imákban elszakadunk mindentől ami nem Istentől való. Az ima egy kapu amelyen egy magasabb világba jutunk, Isten szent királyságába. A rendszeres lélekből áradó imák ereje végtelen, minden nehézséget erényünkké formál, minden erényünket a magasabb isteni szférák birodalmába emeli. Betegségeinket meggyógyítja, érzelmi-tudati gyöngeségeinket erővé alakítja, az isteni szeretet forrása, és kiáradása az őszinte lélek imája. Az imáknak kettős hatása van, kihatnak a finomabb szférákra és segítséget vonzanak, másrészt visszahatnak az imádkozóra. Az imádkozó megnyitja szívét, és tudatát, ezáltal a fölső energiák, a megvilágosodás, és az Isteni fény befogadására hangolódik. Ima közben Isteni energiákkal betöltekezett lények felhasználják az alkalmat a felfelé törekvő lélek megsegítésére. Ezzel párhuzamosan az imádkozó ember a lelki, tudati fejlődés akaratával magas rendű energiákat szabadít fel a fölső szférák világában.

Amikor az elkülönült akarat elfordul saját céljaitól, és az Isteni cél szolgálatába állítja magát, akkor az Isteni energiák beáramlanak az emberi energia  testekbe. Ezekben az imákban nincs kérés csak az Isteni tökéletesség imádása, meditáció és együttműködés. Az ilyen imádság felszabadítja a szellemet,  és így az Isten és ember közötti egyesülés eszközévé válik. Az ima gyakorlása táplálja az intellektus erejét, befogadóbbá teszi a lelket, és a tudatot, az Istentől jövő információk számára. Az ember látóköre kitágul amint az emberi életnek szélesebb távlatai bontakoznak ki előtte, és felismeri hogy tudásával együtt képességei is növekednek. Megérti és irányítja a körülötte lévő erőket, felismeri az Isteni célokat hogy azokkal összhangban cselekedjen. Ez a Krisztus tudat   állapota amikor a Fiú akarata eggyé válik az Atya akaratával. Amikor olyan imákat mondunk amelyek az emberiség és a bolygó közös javát szolgálják akkor az Isteni fény csatornáivá válunk, és megtisztulunk azzal együtt akit segítünk.

A meditáció olyan lelkiállapot amely során a testünket ellazítjuk, szellemünket átadjuk a nyugalomnak és a felsőbb szférákra fókuszálunk. A meditáció jelenléti állapot, az itt és most állapota, ahol nincs tér és idő. A belső út örök bölcsességei, tapasztalatai, és állandó ereje közvetítődik a jelenbe, mint folyamatosan élő hagyomány. A meditáció célja a lelki béke és harmónia elérése, melynek során ki tudunk kapcsolódni környezetünkből és egy megváltozott tudatállapotba juthatunk. Az imák során mi közeledünk Istenhez, a meditációkban Isten válaszol nekünk, érzések, gondolatok és testi megnyilvánulás által. A meditációban nem csak egy dologra összpontosítjuk tudatunkat, hanem mindent érzékelünk, gondolatokat, képeket vizualizálunk, de van olyan mély meditatív forma is  amelynek a gondolat nélküliség a lényege. Minél többet meditál valaki, annál több élet energiával töltődik fel. Az energia először az étertestet tölti fel, ami 72 ezer  energiacsatornából épül fel, utána a fizikai testet. Alvás során is veszünk fel az élet energiából, de ez nem mindig elegendő.

A mély meditációk során az érzékelés asztrális, és a tudás mentális állapotába juthatunk, itt már túl vagyunk a test és az alsó éntudat határain. A folyamatos energiaáramlás aktiválja a harmadik szemet, ami által már tisztán láthatunk, hallhatunk, olyan dolgokat  amelyeket meditáció nélkül nem érzékelünk. Más dimenziók érzékelése is lehetséges a kitágult tudat által. A mély meditációk során a tudat fölveszi az asztráltest formáját, forgó mozgásokat generálva, test elhagyás is lehetséges mint ahogy az álmoknál is. Ez a megnyilvánulás az ezüst fonál segítségével valósul meg. Az ezüstfonál magas rezgésű tudatosság egy energiacsatorna, ami a fizikai és az asztrál test között oda vissza üzeneteket közvetít. Test elhagyáskor ismert és ismeretlen dolgok érzékelése és megértése történik. A tudat minden anyagon képes áthaladni és bármely frekvencián korlátozás nélkül. A mély meditációk által olyan tudatossági szintet érhetünk el amit meditáció nélkül nem teljesíthetünk ki, mert akkor csak fizikai síkon tapasztalunk. A tökéletes megértés, és bölcsesség által válik az ember saját életének igazi teremtőjévé.

A meditációt évezredek óta gyakorolják több kultúrában nagyon kedvező hatásai miatt amit testi, tudati, és érzelmi síkon is érezhetünk. A mélyen ellazult állapotban feloldódnak a lelki blokkok, ezáltal lelkünk szabadabbá válik. Könnyebben felismerjük indulatainkat és sikeresebben kezeljük őket. Növekszik a testi, lelki teljesítőképesség és magasabb lesz az intelligencia. Javul a memória és enyhülnek vagy megszűnhetnek különböző szervrendszerek problémái. Kellemetlen tünetek esetén régi testi, lelki salakok szabadulnak fel. Jó élettani hatással van az ideg, a légző és a szív érrendszerre. Hatékonyabbá válik a kommunikáció, könnyeben tudunk koncentrálni, tudatosabbá válnak az érzelmek, találékonyabbak vagyunk a megoldások területén, közelebb kerülünk önmagunkhoz, embertársaink és életfeladatunk megértéséhez.

Fénymeditációk során a tudat megnyílik a felsőbb világok felé, aktivizálódnak a csakrák és az energiatestek. A felsőbb csakrák energia aktiválódásukat az Égi Atyától kék fénnyel, az alsóbb csakrák energia aktiválódásukat a Föld Anyától kapják rózsaszín fénnyel. A szentlélek fénye a lila, ez a fény végig áramlik a koronától a gyökérig és vissza. A szív csakrában egyesülnek az energiák aranyfénnyel ez a Krisztus tudat helye, ezt az egyesített fényenergiát fölemelik a koronacsakrába vissza adják a forrásnak, majd kiárasszák a Földre és az emberiségre. Nagyon fontos a korona és a gyökércsakra leföldelése, mert földelés hiányában sok energiát vonnak el a félelmek, a múlt és jövőbeli aggodalmak. A földelés a szeretet fényenergiáival valósul meg fénygömb formájában, és ez által teremtődik harmónia a gyökér és korona csakrák között. Csakrák lezárása fénykörökkel  történik, amelyek közepén egyenlő szárú fénykereszt van. Ez a fényforma a fényenergia kör alakú áramlását szimbolizálja az energiaközpontokban.

Rezgésszámunk emelése lelkünk, tudatunk, szívünk, testünk fejlődését, regenerálódását, öngyógyulását serkenti. Maga az egész folyamat rendkívül misztikus, óriási felemelő erőt ad, visszavezeti az embert az élet forrásához. Az ember a leghatalmasabb teremtmény, tény és való az idők folyamán sokat vesztett az isteni szféra energiáiból a saját eltávolodásának köszönhetően. Ennek ellenére kimeríthetetlen lehetőségek állnak mai napig a rendelkezésünkre csak közelednünk kell az örök élet urához. A teremtő örök szeretettel gondoskodik a teremtményeiről. A szeretet, az imák, a meditációk, a böjt a szakrális szimbólumok és a drágakövek emelik legerőteljesebben a rezgéseinket. A természetes nyers növényi táplálékok, a lúgos vizek, az illóolajok, és a légzőgyakorlatok is emelik a rezgésszámainkat.

Minden ami természetes, ami gyógyít, ami közelebb visz a magasabb tudati, lelki szférákhoz az mind felemel a teremtőhöz. Minden élőlénynek és természeti jelenségnek meg van a maga angyala, és az ő közre működésük hatására történnek az élet folyamatok, a növekedések és az élet fenntartása. A magasabb rezgésszám egyre magasabb tudat fejlődési szintet jelent. Jézus és a szent emberek amikor csodát tettek megemelték magukban a rezgésszámot, a fölsőbb energiatestükben kikapcsolták azokat tényezőket amik a Föld dolgaihoz vonzanák őket, és ezáltal lelkileg és tudatilag teljesen megnyíltak az örök isteni energiák előtt. A csodák igazából csak a földi síkon gondolkodó embereknek csoda, valójában Isten törvényeinek természetes megnyilvánulásai a látható világunkban.


A Felső  Szelf nem más mint egy mátrix,
emellett átjáró a Forráshoz mindannyian közvetlenül, közvetlen tapasztalatként fakadunk a Forrásból. Mindannyiunknak van Felsőbb Szelfje vagy lényének egy olyan része, amit mindléleknek lehetne nevezni. Legigazabb energiaformájában tárulkozik fel számunkra, a Felsőbb Szelf lénye leginkább egy átjáróhoz hasonlítható,  közvetlen kapcsolat a Forrással, amellyel mindannyian rendelkezünk. Az összes Felsőbb Szelf egyetlen lényként kapcsolódik össze minden ember egyetlen lényként kapcsolódik össze, valójában ugyanaz a lény vagyunk, ugyanazon lény különböző aspektusai. Az emberi lelkek mandalája, olyan mint az egységes szeretet, amely  felüdít, gyógyít,  és regenerál. A bolygó körül ugyanilyen  mátrix található ahol az összes Felső Szelf összekapcsolódik. Az univerzum és minden teremtmény fizikai  szempontból üresség, amely mégis telve van energiával. Örökkévalóság rendszere amely több az életnél, több a halálnál, amelyben nincs idő és nincs tér, egy vég nélküli körforgás folyamata. A Föld mágneses központja egy energiaátalakító rendszer, amely be vonzza  és  át  vonzza a leszületett lelkeket.
A test a legpompásabb fénylény, ami csak létezik, hihetetlen fény univerzuma a test. A szellem nem ösztönöz minket arra, hogy szétfoszlassuk ezt a testet, nem ez történik. Sok ember próbálkozik  azzal, hogy Istenné váljon, de ez egy fölösleges illúzió, inkább Istent szükséges engednünk munkálkodni magunkban, mert Isten bennünk van és mi Istenben. A menny igazából tudatállapot, és egy gondolati teremtmény is amely a kollektív tudat által is létezik.

 
A rezgésszám emelkedésnél az agyalapi és a tobozmirigy növekedni és aktiválódni kezd. A fizikai test megfiatalodik. Ezek a mirigyek összekapcsolódnak az eddig rejtett kristályszerkezettel, elkezdik fogadni és megfejteni a fény nyelvét. Az égi fény aktiválja az ATP termelését, ez az energiaanyag szállítja és adja át a DNS nek a fénykódokat. A jobb és bal agyfélteke elkezd szinkronizálódni és új szinapszist fejleszt ki. Erős fizikai és sokdimenziós nyitások történnek. Aktiválódnak a külső és belső fénytestek. Ahogy az égi fény beáramlik az éterikus testbe és ösztönzi a mátrix felszabadulását. A mátrix egy fényháló rendszer ami által válik a láthatatlan anyag láthatóvá, felszabadulásával újra láthatatlanná, mert az energiatestek egybeolvadnak fénytestté. Megváltozik a fizikai test DNS-e, a fénytest lenyomatává válik. Ahogy a rezgésszám emelkedik a testekben a kristályos szabályozószerkezetet kikapcsolják hogy még több fény áramoljon be a testekbe és a DNS be. A kristályszerkezet szerepe, hogy visszatartja a fénytest átváltozás mintáját a túl korai megnyilvánulástól. A szentek és a mesterek amikor eltűntek vagy fölemelkedtek fizikai testükkel ezt a kristályszerkezetet kapcsolták ki.

Az érzelmi test felemelkedésében már csak a szellemhez kötődés kapcsolata marad meg, minden érzés az isteni megnyilvánulás része. Egyesülés a Krisztusi tudattal, megmutatkozik az isteni természet. A mentális test egybeolvad a többi testtel, átadja magát a szellem irányításának, és a hatalmas végtelen valóságra fókuszál. A spirituális test a tökéletesedés útján halad, a fénytest átalakulási folyamata zajlik. A szellemmel való kommunikáció egyre jobban megerősíti a spirituális testet, ezáltal egyre erősebb kapcsolat alakul ki a fölső isteni egységgel az univerzális intelligenciával.


      A lélek alkímiai folyamatának állomásai :

 • Calcinatio:          Az állatias lélek kiűzetése a tűz erejével, a vágy tüzében való megtisztulás.
 • Congelatio:          Részek egyesülése, egyirányúság vagy célkitűzés.
 • Fixatio:                  A megszilárdulás állapota az akarat rögzítése.
 • Dissolutio:   Felolvadni vagy megmaradni folyékony állapotban, a személyiség  egyetemessé tétele.
 • Digestio:     A forróságtól és nedvességtől megpuhulni, a felfogást bölcsességben és képzeletben tökéletessé tenni.
 • Destillatio:  A változékony, ingatag princípiumokat elválasztani substanciától, a lélek megszabadulása testi burkának körülhatároltságától.
 • Sublimatio:  Megnemesíteni az elementáltesteket, a test rezgő harmóniájában való gyarapodás.
 • Separatio vagy Putrefactio:    A filozófikus halál, mesterséges pusztulás melynek segítségével a spirituális és materiális elemek különválnak.
 • Incineratio:       A  salak kiégetése, a lélek tüze felemészti a külső testet.
 • Multiplicatio:    A gyarapodás folyamata Adeptussá.
 • Fermentatio:   Az organikus substancia átalakulása új összetétellé erjedés által, az Arany Ember felépítése.
 • Projetio:       Az alap substancia Arannyá való transzmutálása, a Mű tökéletes befejezése, halhatatlanság.

Az öregedés és a rövidebb élet érdekességei a vallás és az ezoterika szemszögéből.


Az elixír ugyancsak rendkívül misztikus fogalom. Az emberiséget az utóbbi korokban a középkorban és az újkorban foglalkoztatta a legerőteljesebben az elixír készítése és alkalmazása. Az elixír gyakorlatilag már ősidők óta létezik. Természetesen nagyon kevés ember használta, de akiknek birtokában volt azok valóban nagyon nagy életerővel rendelkeztek. Koruknál sokkal fiatalabbnak néztek ki, és kiváló egészségi állapotuk volt. Természetesen tudati és lelki síkon is erőteljesen éreztették hatásukat. Adeptusok, mágusok készítették porított drágakövekből, de szerzetesek és táltosok is állítottak elő növényi elixíreket, amelyek megalkotása szakrális tudomány volt. A növényi alkímia az őstudás és a beavatások egyik része volt. A legteljesebb elixír rügyekből készült, amely a kifejlett növény összes információját hordozza térben, időben, és a legelemibb biológiai életenergiákat mozgósítja. A rügyelixír a növény teljes szellemiségét, energetikai rendszerét, auráját magába foglalja az információ által.

Az elixírek nagyon magas rezgéssel rendelkeznek, a beteg szervezet öngyógyító erőit serkentik, de a hatékony működésük eléréséhez nagyon fontos, hogy lélekben és tudatban ráhangolódjunk azokra a gyógyító energiákra amit a növény vagy drágakő felajánl a gyógyulásunkért. Mágusok csak olyan embereket gyógyítottak drágakő elixírrel akik tudatilag érettebb, és tiszta szándékú emberek voltak.
Volt rá példa, hogy egy testileg, lelkileg nagyon leromlott állapotú ember erőszakkal megszerezte és megitta az elixírt, majd várta a csodát. Az elixír azonnal megölte, azt a magas rezgést amit ilyen szer produkál egyik testi síkon sem bírta elviselni egy olyan ember akinek minden gondolata és vágya nagyon alacsony frekvencián rezgett.

 A drágakövek, a kristályok kiváló hordozói az információnak, a kvintesszenciának. Az angyalok és mágusok kövekbe impregnálták be a tudást és ezeket a rezgéseket hosszú évezredek után is életre lehetett kelteni a beavatottaknak. Élő példák ezekre a kövekre Raziel angyal zafírja amit a bukott angyalok elől sikerült megmentenie,  és Hermész Triszmegisztosz smaragdtáblái, amelyek a keleti és nyugati mágia alapját adják. Raziel könyve Ádámot, Noét, és Salamont is segítette életük folyamán. Ezeknek a köveknek a legjobb a memóriája, ezért könyvként használták őket, mágusok segítségével értelmüket megfejtették és lefordították. Értékes ezoterikus, mágikus és asztrológiai információkat, bölcsességeket tartalmaznak.

Ezoterikus misztikus kereszténység

Miért öregszenek meg az emberek és miért ilyen rövid a jelenkori emberi élet? Ezek a kérdések biztos hogy sok ember gondolatiban megfordultak már. A vallások és az ezoterika sok kérdésre választ, és magyarázatot tud adni. Valójában minden vallásnak meg van a maga ezoterikus és exoterikus formája. Az ezoterikus forma a beavatott és a magasabb tudatú embereknek, az exoterikus forma pedig a köznépnek adja át a vallások misztériumait. Az emberiség legelső történeteit Énok könyve nagyon érdekesen és misztikusan illusztrálja. Énok önmagában is nagyon misztikus, ő volt Matuzsálem apja akit 165 évesen nemzett. Ő 365 évig élt a Földön, és eltávozása után nem maradt holttest. Fénytestben távozott el ő Isten írnoka, és Metatron angyal. Angyalok lázadásáról ír amelynek következtében nemcsak az angyalok buktak el hanem az emberiség is.

A hatalmas isteni szeretet energiával való visszaélés következtében az angyalok megtestesültek, a fénytestük besűrítésével, és utódokat nemzettek a Föld asszonyainak. Utódaik a Nefilimek az óriások. Ragadozást, pusztítást végeztek a Földön és meg kellet halniuk. Ő általuk terjedt el a Földön a húsevés, az emberek és az állatok között is. Az elbukott angyalok nagy része be lett börtönözve, mert túl veszélyesek az emberiségre. Ők tanították a férfiakat a hadviselésre, a nőket a csábításra és a tudásra szomjas emberiséget okkult tudományokra. Természetesen volt rá példa amikor az igazi angyalok is átadták a tudásukat a beavatott embereknek. Mani szerint az első halál mulandó, ezt a gyöngy himnuszokban meg is magyarázza miszerint:" Az Első Halál abból az időből ered, mikor a Világosság lezuhant, és a sötétbe veszett, s a sötétség eonjaival elkeveredett. Míg a Nagy Tűzzel el nem jön az idő mellyel a sötétségtől elválasztják, és megtisztítják őt.

A Nag Hammadi-ban talált tekercsekben Jézus nagyon szemléletesen mondja el a bibliai bűnbeesést. Ádám és Éva amikor evett az almából hét csillag gyúlt ki bennük. A csakráik működni kezdtek. A probléma csak ott volt hogy még nem értek meg arra hogy ezt a tudást kezelni tudják. A kundalíni kígyót irányító tudat még nem a fölsőbb csakrák szolgálatában állt. A kígyó mint szakrális szimbólum az újjászületés és a feltámadás szimbóluma. A táltosok almáknak nevezték a csakrákat a gyökértől a koronáig, uradalma, lakodalma, vigalma, fogadalma, riadalma, hatalma és uralma. A hét főcsakra fa formáját szimbolizálja, az élet fáját. Az emberek kezdetben halhatatlan fantomtestben éltek, bukásunk után halandó földi testben.
Fizikai testünk a harmadik dimenzióban rezeg. A fizikai test sűrített durva formája a finomabb testeknek. A tobozmirigyünk és agyalapi mirigyünk, az uralma és a hatalma működése elsorvadt, ezért öregszünk és halunk meg, és emiatt nem érzékeljük a többi dimenziót.

Az első embercsoportok még kapcsolatban álltak lelki és szellemi tudatosságukkal és fizikai testük is inkább szellemi anyag volt. Finom anyagi testnek nevezhetnénk. Éppen ezért nem öregedett és nem halt meg. Isteni tudatuk irányítása alatt a megtapasztalás és a tanulás útján jártak. Azonban ezek a tapasztalások nem mindig egyformán érték az embereket, hiszen lelkük is a szellemi teremtésben egyedi rezgésekkel rendelkezett. A tapasztalati különbségek önálló gondolatok megszületéséhez vezettek, melyek engedve az anyagi rezgések szétválasztó erejének önállóságot akartak, így az én-tudatossága, személyes én-tudattá szűkült. Ezzel az emberi fejlődés eljutott oda, hogy önmaga akarta csak irányítani az életét és kezdett elfeledkezni a szellemi útmutatásról. Ezáltal az emberi tudat kezdett leválni, becsukódni a szellemi tudatosságról és egy tudati szakadék keletkezett,  Isteni lélekmagunk hiába figyelmeztetett minket folyamatosan erre, nem hallgattunk rá.

Az ember így zárta el magát az isteni Kegyelem ajándékaitól és a Vezetéstől. Az emberi kollektív tudat eltorzulása, az irányítást ennek az éntudat-rezgésnek engedte át. Elindult az irányítási vágytól vezérelt hatalmi játszmák sorozata és az Isteni tudatosság rezgések hiánya energiacsökkenést eredményezett az emberben. A finomanyagi test tömörebbé vált, majd egyre alacsonyabb frekvencián rezegve engedett a fizikai törvényszerűségeknek. Egyre több szilárd tápanyagra lett szükség az energiatáplálék, a Fénytáplálék helyett. Ez újabb energiavesztéssel járt és kialakult az ember most ismert fizikai teste, mely nem tudott romolhatatlan maradni, elvesztette szép lassan a hallhatatlanság energiáit, és azóta elmúlással fejezi be a földi megtestesülést.

Az özönvíz előtti emberiség ősatyái Ádám 930, Noé 950, és Matuzsálem 969 évig élt a Földön.
A jelenkor emberei 120 évre vannak kódolva, és ha már a 100 év fölötti kort megérik, őket nevezik matuzsálemeknek. A vízözön előtti korban a növények, az állatok, az emberek sokkal nagyobbak, és sokkal hosszabb életűek voltak mint most. Teljesen más volt a Föld légköre, éghajlata és még az ásványok is sokkal nagyobbak voltak. Régészeti leletek bizonyítják a 10 méteres emberi csontvázakat és 1000 tonnás kőtömböket.

Kezdetben az ember mélyebb bölcsesség tudója volt, az égi küldöttekhez hasonlóan,
és tudata által erősebb kötelék fűzte égi urához mint a világ összes többi lényét. Az aranykori emberek halhatatlan és láthatatlan fénytestben éltek az Istenhez voltak hasonlók. Az emberi aura 10 szer nagyobb volt a mainál és az életenergia áramlása 100 szor gyorsabb, csakrái sokkal hatalmasabbak és jóval több mint jelenleg. Hatalmas mágikus erők birtokában voltak és nem volt szükségük eszközökre. Ismeretlenek voltak a betegségek, az öregség, a húsevés, és a negatív érzelmi megnyilvánulások. Bármely élőlénnyel képesek voltak kommunikálni. Nem volt halál, nem volt holttest, fénnyé váltak és átmentek más dimenziókba. Az aranykor akkor jön el amikor az Isteni tűz és az Isteni fény misztikusan egyesülnek. Jézus feltámadása is fénnyé válás volt, tanítványai nem ismerték meg mesterüket, mert a bezárt ajtón keresztül jelent meg közöttük fénytestben. A föltámadás egy olyan transzmutáció amely a földi energia minőséget Isteni energia minőséggé alakítja vissza. Krisztus fénnyé válásával a Föld aurájába került az az erő amellyel az emberiség is fénnyé válhat, élő példaként erre a pálosok képesek is voltak.

A Teremtés kezdetén Isten teremtő gondolatával kiárasztotta a szellemi Fényt, mely egyfajta megnyilvánulásként létezik. Ez a Gondolat hozta mozgásba a mozdulatlanságot és adott teret a tértelenségnek. Ezt a létezést megtapasztalva újabb önmagából kiáradó szellemi teremtés indult el, a már kialakult idea útján. A Gondolat tovább fűzve önmagát egyfajta társteremtéssé alakult és olyan szellemi entitások, angyalok megszületését eredményezte, akik koordinálták ezeket a folyamatokat. Isten egy szellemi ősképet alkotott, amin keresztül irányítottan küldte át teremtő gondolati fényét. Ebből egy csodálatos szellemi teremtmény született, a szellemi ember. Ezt a fénylényt Isten a tudatosságával életre keltette így adva meg neki a lehetőséget a létezésre.

A szellemi ember megtapasztalva tudatosságának lényegét és létezését, a tapasztalás újabb létformáiba kívánt lépni. Isten engedélyével és akaratában szellemcsoportok születtek, akik részt vettek és vesznek a Teremtés azóta is zajló fázisaiban. Ahhoz, hogy a szellem tapasztalatai teljesek legyenek, a legmagasabb Fényrezgéstől el kellett jutni az alacsonyabb fizikai megnyilvánulásig. Ehhez azonban olyan köztes és összeköttetést biztosító tudatosságra volt szükség, mely képes a szellemi és fizikai megnyilvánulásokban is jelen lenni és a tudatosság formáit összekapcsolni. Így jött létre szellemi teremtés útján a Lélekóceán. A Lélekóceán terében az a lélekanyag található, melyből a szellem fényének megfelelő lélekemberek születnek. A szellem kivesz egy lélekanyagot az óceánból és azt teremtés útján emberi lélekké formálja. Ez a lélektudatosság kapcsolódik a szellemi tudatosság fénytengelyéhez, hogy együtt keltsék életre, összekapcsolódással a földi embert. A teremtés a szellemi ember elhatározását jelenti a fizikai megnyilvánulásra, mivel a szabad akarat egy alapvető kozmikus törvény, az ember elfogadta, és a szellemcsoportot útnak indították. Ez a szellemcsoport az én tudattal rendelkező emberek lélekcsoportjává vált.

Krisztus után az asztrál szféra magasabb régióiból nem szükséges a leszületés, van lehetőség a fejlődésre az asztrál purgatórium által. A tudatnak nem szükséges megvárnia míg az utolsó élet lelke felbomlik új lélekkel tud leszületni. Megjelenik a kegyelem gyakorlása, megváltozik az angyali hierarchiák működése. A felső szférákkal való transzcendentális kapcsolatteremtés éber tudattal is lehetséges sőt ez a feladat. Krisztus küldetésének célja a beavatás amely által megtanítson minket arra hogy újra fényemberekké transzmutálódjunk, és megtartson ha meggyöngülünk. Krisztus mindenben példát adott nekünk, ha követjük olyanná válhatunk mint Ő. Az emberi szellem egybe olvad az Isteni szellemmel, de nem lesz azonos Vele. Krisztus fénnyé válása után a Föld szellemévé vált, eggyé vált a bolygóval hogy az Nappá vagyis szellemi központtá alakulhasson. Testet öltése előtt a Nap szférában tartózkodott, mert ez volt a Naprendszer szellemi központja. Miután eggyé vált a Földdel megszentelte azt, és így a bolygó is az Univerzum szellemi centrumává vált.
Krisztus megtartó cselekedetével egy Kegyelmi Fényburok borította be a Földet, a Krisztus-Háló.

A krisztusi energiafény és kegyelmi Szeretetsugár kódjainak aktiválása Jézus Krisztus eljövetelével kezdődött. Az általa Földre érkező isteni Fényszeretet, az Isteni Fénykapu megnyitása, beindította a Hálón addig várakozó fényfrekvenciákat, melyek egyre intenzívebb lesugárzásával elkezdődhetett a szellemi út hazafelé. A Háló feladata ezt a fényt elosztani és a megfelelő mennyiségben és minőségben az adott területre lesugározni. Minden létező a bolygón, kapcsolódik a Krisztus-háló egy pontjához a szívfonalával. Ez a lélekszívből kiinduló fényszál egy isteni bekötődés. A fényszálakon keresztül lesugárzott energia erőtérként vesz körbe minket és minden megnyilvánulási formát a bolygón. Ezen keresztül kapja meg mindenki azokat a szükséges fénykódolási energiákat, melyek fejlődését, tudatosodását segítik. A Háló azonban egy Egyesített Fényenergiát is továbbít a földi szintre, ezzel biztosítva magának a Földnek szükséges egyenletes rezonanciát és fejlődést. Jelenleg ez a  folyamat felgyorsult, egyre több kapu nyílik, és egyre több Fénykód aktiválódik a Hálón. Ezen energiák Földre érkezése olyan változásokat eredményez, melyek segítik integrálnunk isteni Tudatosságunk elfeledett részeit, és fizikai létformánk megváltozásához is vezetnek. A naprendszerben tizenkét bolygó működik, és azon lelkek akik a Földön teljesítik be küldetésüket a jövőben már 12 csakrával és 12 DNS-el születnek le.

A szent emberek között a szerzetesek kerültek nagyon közeli kapcsolatba Istennel. Hosszú és egészséges életet éltek amit az a történet igazol amikor 90 éves szerzetesek gyalog mentek Avignonból Rómába. Légvonalban is 665 km távolságot gyalogoltak minden erőfeszítés nélkül. Az ókori és középkori szentek között is voltak nagyon szép kort megélt emberek. Egyiptomi szent Antal 105, Thébai szent Pál 113, szent Nárcisz 117, szent Romuald, szent Simon, szent Arzén 120 évig éltek. Ritka jelenség de, a szent emberek között számos romolhatatlan test marad haláluk után.

Az esszénusok között sem volt ritka a 120 éves ember. Atlantiszról, majd később Kánaánból menekült népcsoport tagjai voltak.
A kánaániták Istene Él, turanoid szkíta népek, akik rovásírást használtak .Fővárosuk Szkítopolisz vagyis a mai Jeruzsálem, Hieroszalamosz tehát Sólyomváros. Izrael nevének jelentése, iz-isten, ra-fény, el-él. Az esszénusok közösséget alkottak, a sivatagban éltek, Qumránban és Heliopoliszban misztériumiskolákat üzemeltettek, és oktatták az ősi tudományokat. Kutatások szerint 30 ezernél is több tekercsből álló könyvtáruk volt. Ősi jóslatuk szerint Fénygyermek születik, és küldetésének beteljesítésére esszénusok fogják felkészíteni. Jézus születésekor Perzsiából a Pártus Birodalomból Zarathusztra mágusok látogatták meg akik valójában Mária rokonai voltak. Ahogyan Mária és Jézus is pártus Adiabene királyság uralkodói. Egyiptomi tartózkodása folyamán nap beavatást kapott Ré papjaitól. Jézust anyja 12 éves korában esszénusokra bízza hogy beavassák a misztériumokba. Esszénusok nevelték Jézust fiatal korában és később Jézus is esszénus szellemben tanított és tett csodákat.

Hat évet töltött közöttük, de a beavatások során akkora tudása és képességei voltak amelyeket a mesterek nem tudtak kezelni, ezért elhagyta a közösséget. Miután elment a Qumráni közösségtől a Pártus birodalomba ment, Kasmírba, Indiába ment hogy megkeresse a kaput Atyjához. Buddhista iratok is írnak Jézusról ahogy megtalálta Shamballát a dimenziókaput amelyet mai napig is a Föld korona energia központjának tartanak. Utána visszatért és elkezdte küldetését. A kenyér és a bor kultusza is esszénus hagyomány. A nyers étrend és böjt kiemelkedő szerepet töltött be az életükben. Hitrendszerükben és életformájukban minden élet szent volt, ezért szigorúan elzárkóztak az állatáldozatoktól és a húsevéstől. Nagyon jól tudták hogy az elfogyasztott hús olyan kellemetlen információkat tartalmaz amely később az emberi testet is megbetegíti.

Ruhájuk,  sarujuk, használati tárgyaik is kizárólag növényi eredetű anyagokból készültek. Gazdaságukban vagyonközösség volt, cserekereskedelmet folytattak egymás között. Életfilozófiájuk szerint a pénz, a gazdagság és a luxus eltérít az igazi életútról és az életfeladatoktól,  valamint eltorzítja az emberi értékrendet, érzéketlenné teszi az ingerküszöböt. Angyalokkal álltak kapcsolatban és ősi gyógymódokat is alkalmaztak. Életük legfontosabb alapköve az egyenlőség az élőlények között, az élet tisztelete, béke önmagukkal, embertársaikkal, a természettel, a Földdel, és Istennel. Ha egy ember hibázik nem gonoszságból teszi hanem tudatlanságból, és a szeretet hiányából, ezért nem büntetik hanem tanítják és szeretettel fordulnak felé. Nagyon jól tudták hogy a büntetés erőszakot szül amely a félelemből táplálkozik. Jézus mondta nem vagytok bűnösök hanem meggyöngültetek. Tanításaik szerint az emberben és a természetben Isten ott van és egy vele, mert minden élőlény Isten által él, az ember pedig mint kiáramlás Isten gyermeke. Az Atya az Ég, az Anya a Föld princípiuma. A Fiú a fény földi inkarnációja. Az Atyához és az Anyához is hat hat angyal tartozik. Atya angyalai a bölcsesség, kegyelem, erő, megbocsátás, a jóakarat és a szeretet angyala. Az Anya angyalai a tűz, víz, levegő, föld, nap és az élet angyala. Jézus tanításaiban a betegséget úgy magyarázza hogy az ember az Égi Atyától, a  Föld Anyától és önmagától eltávolodott. Az igazi szeretet feltétel nélküli, és soha nem fogy el, mert nincs az  a félelemmel és tudatlansággal szennyezett lélek amelyet a fény meg ne tisztítana. Az igazi isteni szeretet a tűz szeretete. Azok az emberek akik közel kerültek a Teremtőhöz szent megvilágosodott életet éltek, azoknak a földi küldetésük is hosszú, egészséggel és életerővel teljes volt, ők már földi küldetésükben megtalálták Isten országát.

Esszénus Miatyánk

Miatyánk Univerzum teremtője aki bennünk vagy
Tetteimmel akarom dicsőíteni a neved
Országod általam és bennem jöjjön létre
Akaratod testem és szellemem által valósuljon meg
Testem és szellemem minden napi eledelét add meg nekem ma
És bocsásd meg a tévedéseimet
Mert nem tudjuk mit cselekszünk
Miképpen mi is megbocsátjuk az emberek tévedéseit
És angyalaid által vezess minket a felismerés és a tudás útjára
Mert Tiéd az Univerzum, Tiéd a szeretet, és Tiéd a fény.
Mindörökké. Ámen.

Esszénus Tíz kérés

Kérlek ismerd fel hogy Atyád és Anyád vagyok.
Kérlek ismerd fel hogy te meg én egyek vagyunk.
Kérlek szeress engem és minden létezőt.
Arra kérlek hogy élj velem és minden létezővel harmóniában.
Kérlek ismerd fel hogy a szellem az anyag fölött áll.
Arra kérlek hogy élj mindig a fényemben.
Arra kérlek hogy törekedj a tudásra.
Arra kérlek hogy a tudásod által próbáld meg az emberiséget kötő láncoktól magadat megszabadítani és a karma forgását megtörni.
Arra kérlek hogy tartsd meg a hét békét.
Arra kérlek hogy becsüld meg a Földet és rombolás helyett mindig építs a Földön.
Arra kérlek hogy mindezeket tartsd meg hogy visszatérhess hozzám.