Öregedés és a betegségek okai

Az öregedés misztériuma ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. A történelem folyamán sokan próbálták megtalálni a halhatatlanság elixírét. Az elixír létezik de nem fizikai halhatatlanságot ad hanem hosszú egészséges életet és ez a szer még lelki síkon is nagy hatást gyakorol. Az élő szervezetekben fiatal korban az építő folyamatok vannak túlsúlyban, középkorban stagnáló szakasz, idős korban a leépülő folyamatok kerülnek előtérbe. Egy átlagos életet élő embernél ez így működik. Tény és való aminek van kezdete annak van befejezése is de a kettő közötti időtartam minősége nagy mértékben fejleszthető és csak rajtunk múlik. Számtalan példa van gyermekek, fiatalok, középkorúak és idősebb emberek betegségeire, erőtlenségeikre, szerveik, mirigyeik csökkent működésére. A köztudatban az él, hogyha problémám van az egészségemmel az már a korral jár. Biztos vagyok benne ez csak akkor és csak azoknál van így akik ezt gondolják. Az átlag embereknél 70 éves kor fölött bizonyos szervek működése 30, 40, 50 %- kal gyengébben teljesít. Vannak azonban ellenpéldák is, hogy 100 éves ember szervezeti működése olyan teljesítő képességgel rendelkezik mint fele idős korában. Japánban élt egy harcművész aki 96 éves korában megküzdött nála 60 évvel fiatalabb világbajnokkal. A küzdelem folyamán az idős mester csak figyelt és elkerülte a felé irányuló támadásokat, kivárta az idejét és egyetlen ütéssel leterítette fiatal ellenfelét.

Az idős embereknek is ugyanolyan alkotó és életerejük van amíg csak élnek, de ez csak akkor működik ha teszünk is önmagunkért és élünk a bennünk rejlő lehetőségekkel. Az öregedés okait nagyon sok tényező meghatározza és elősegítheti. Az adott korhoz viszonyított gyorsabb öregedés, mint élettani megnyilvánulás a bennünk rejlő negatív tudati és érzelmi teremtmények lebontó munkája. Ezek a teremtmények stressz, betegségek, balesetek, konfliktusok, meghasonlások formájában fejtik ki romboló hatásukat. Természetesen az építő  megnyilvánulás is erőteljesen kifejti gyógyító és fiatalító hatását. Ha valaki úgy összpontosítja a gondolatait egy bizonyos dologra hogy közben erős érzelmi töltettel is ellátja , a szívét körülvevő elektromos erőtér 100-szor, a mágneses erőtér 5000 szer nagyobb és erősebb mint az agyé. A szívből kiinduló energiahullám az idegrendszer központját is stimulálja, gerjeszti melynek hatására erőtere látványosan megváltozik. Ezen az elven működnek ősidők óta az öngyógyító folyamatok, az imák és a meditációk ereje. A szív körül mért elektromágneses tér színképelemzésében az érzelmi információk ténylegesen ezekben a terekben vannak kódolva és modulálva. Ha megtanuljuk irányítani érzelmeinket, és gondolatainkat, megváltoztathatjuk a szív által sugárzott mágneses terekben kódolt információkat és ezzel építően befolyásolhatjuk a környezetünket.

A tudatosság sejtszinten, molekulaszinten, DNS szinten működik, az élő szervezetekben az információkat, az energiát, az elektromágneses hullámok rezgéseit megőrzi és átörökíti az utódokba. Nagyon sok információt, nagyon sokféle energiát hordozunk magunkban amelyek eredetét nem ismerjük, okait nem értjük, pedig mindenre meg van a válasz. Élő emlékkönyvek, memoárok vagyunk amelyekbe az Univerzum írta be a jegyzeteit sejtekbe programozott érzelmekkel, vágyakkal, felemelő és akadályozó rejtett erőkkel, amelyeket sokszor nem érzékelünk, de a hatásukat annál erőteljesebben. Régi és új emlékek, kellemes és kellemetlen berögzülések forrásai is nagyon változatosak lehetnek. Leszületések alkalmával események megtapasztalásai és rögzülései, ősöktől örökölt félelmek, indulatok, vágyak és hajlamok, szervtranszplantációk általi új személyiségek kialakulásai, szexuális együttlétek alkalmával a résztvevőkben és az utódban beimpregnálódott szenvedélyek, indulatok, félelmek, érzelmek mind mély lenyomatot hagynak sejtjeinkben.

Ezek a meghatározó tényezők nagyon erőteljes hatást gyakorolnak emberi életek minőségére, egészségére, élettartamára, öregedésére és halálára. Élő példa erre a vetélések és a kisgyermekek halála amelyek a szülővel kapcsolatos energetikai összeférhetetlenséget, és a lélekbeli feladatok elvégzésére való felkészülés hiányát tükrözik vissza. Az aggastyánoknál is van olyan paradoxon hogy hosszú életet élnek de sem fizikai, sem érzelmi, sem tudati síkon nem gyakorolnak olyan életformát ami a megvilágosodott emberekre jellemző, ennek ellenére sokáig élnek mert nekik több idő szükséges a lelki fejlődésre, és amíg nem teljesítik be küldetésüket addig nem halnak meg.

A szabad gyökök olyan reaktív oxigén, vagy nitrogénközpontú molekulák illetve molekularészletek, amelyek párosítatlan elektront tartalmaznak a külső elektronhéjukon. Mivel ezek az elektronok párképzésre hajlamosak, nagy intenzitással keresnek olyan molekulákat, amelyektől elektront vonhatnak el. Más vegyületekkel könnyen és gyorsan kémiai reakcióba lépnek, sejtbiológiai feszültséget, oxidatív stressz állapotot okoznak. Az erősen oxidáló hatású szabad gyökök, amelyek a sejtanyagcseréhez szükséges oxigénből jönnek létre, hozzájárulnak a korai öregedéshez és a halálos kimenetelő betegségek kialakulásához. Feladatuk a szervezet védelme lenne kórokozók támadásaitól, de ha túlszaporodnak a sejtekbe hatolnak és elektroncserét hajtanak végre a DNS- ben. A szabad gyökök által a nukleinsavakban elsősorban a DNS-ben okozott károsodások kijavítása során végbemenő enzimatikus folyamatok energiafelhasználása olyan nagy mértékű lehet, amely végül sejthalálhoz vezet. Az emberi sejtek 50-szer képesek duplázódni utána meghalnak. Vannak állatok amelyek sejtjei sokkal többször képesek duplázódni és ezért életük kimagaslóan hosszú lesz.

Az antioxidánsok képesek a szabad gyökök sejtkárosító hatását megfékezni. Elsődleges védelmi szint kategóriájába
olyan antioxidánsok tartoznak, melyek meggátolják az újabb szabad gyökök képződését, illetve kevésbé káros termékké alakítják azokat. Másodlagos védelmi szint a láncreakció és a lipid peroxidáció gátlására alkalmas antioxidáns vegyületekkel történő védekezés. Harmadlagos védelmi szint a károsodott termékek kiküszöbölése, valamint protein, lipid, és DNS- károsodás helyreállítása enzimatikus úton.

Táplálkozásunk minél gazdagabb természetes antioxidánsokban annál lassabb a sejtek öregedése.
Antioxidánsok azon molekulák, melyek az oxidálandó anyaghoz képest alacsony koncentrációban vannak rendszerben, és hatásosan gátolják, vagy lassítják azok lebontását. Az antioxidáns vegyület hatásának erőssége indukciós idővel jellemezhető, mely annál hosszabb, minél hatékonyabb egy antioxidáns, vagyis annál később következik be az oxidáció. A szabad gyökök túlszaporodását és az öregedési folyamatok felgyorsulását a táplálkozási problémák, élvezeti szerek fogyasztása, stressz helyzetek, és a környezet szennyezés is generálja.


A gének is fontos tényezők a szabad gyökök elszaporodásában. Ilyen gén a p66sch fehérjét kódoló gén. Ez a fehérje nagy mértékben felerősíti az immunrendszer működését és képes 30 %-kal is meghosszabbítani az életévek számát. A génmutációk nagyon durva korai öregedést is tudnak okozni, progériát és werner-szindrómát, az előbbi már kisgyerek korban az utóbbi kamaszkorban kezdődik. A telomeráz enzim a halhatatlan sejtek kialakulásáért felelős. Ha a sejtek a fajra és szervre jellemző duplázódás után sem halnak meg kialakulnak a tumorsejtek. A gének fontos szerepet játszanak a betegségre való hajlamok átörökítésében is akár több generáción keresztül. Ez a jelenség az epigenikai tényezőkön keresztül valósul meg. A külső és belső környezeti tényezők lenyomatot hagynak a DNS-ben, és ezek az információk életre kelnek az utódokban, több generáción át, különböző kiváltó tényezők hatására. Például ha valaki asztmában szenved, életében nem dohányzott de ennek ellenére komoly légúti problémája van, e mögött valamelyik nagyszülő erős dohányzása is állhat. Az öregedési folyamatok üteméért a hormonrendszer is kiveszi a maga részét, a tobozmirigy és az agyalapi mirigy működés serkentésével is lassítható az öregedés. A Távol Keleti emberek ezt nagyon jól tudják és gyakorolják.


Az inzulinnak és az inzulinszerű anyagoknak alapvető szerepe van az öregedési folyamatokban. Az idegrendszert érő stresszhatásoknak is erőteljes öregedésserkentő hatása van, ezzel szemben a stresszrezisztenciát stresszfehérjék és antioxidáns enzimek biztosítják. A szív érrendszeri és csontrendszeri problémák nemcsak idős korban hanem már középkorban, sőt vannak olyan országok ahol már fiatal korban is előfordulnak. Ezek a betegségek is a felgyorsult öregedési folyamatokat, a helytelen életmódot, és lélek mindennapi problémáit tükrözik.


A matuzsálemi kort megérő emberek kifogástalan szív érrendszerrel rendelkeznek és ismeretlen náluk a csontritkulás. Sok civilizációs betegség kialakulásáért nagy mértékben felelős az immunrendszer, a hormonrendszer és az idegrendszer meggyöngülése. Ezek a védelmi és energiageneráló rendszerek kifogástalan, harmonikus működése kulcsfontosságú a hosszú és egészséges élet megéléséhez. A nőknél már tíz éves kor után beindul a menstruáció és negyven fölött már köszönget a klimax. Ez is a felgyorsult öregedést tükrözi amit a civilizált felgyorsult világ generál. Érdekes dolog, hogy ennek ellenére ezekben az országokban számtalan példa volt 50 év feletti nők szülésére, de még olyan nőknél is akik már azt is elfelejtették mikor volt az utolsó menstruációjuk. Egészséges gyermeket szültek 60-70 éves nők is természetes fogantatásból.

A férfiak öregedése is változatos, vannak középkorú férfiak akik klimaxtól és libidócsökkenéstől szenvednek és vannak 100 év fölötti aggastyánok akik még gyermeket nemzenek. Az agy sejtjeinek öregedése is van akinél a lerakódott méreganyagok miatt szenilitást vagy alcheimer kórt okoz és van aki 100 évesen is nagyon aktív szellemileg.
Minden ember szervezete máshogy működik, éppen azért mert mindenki máshogy éli az életét, és máshogy használja azokat lehetőségeket amit a Teremtő ajándékozott. Van aki bőséges termést hoz és van aki visszaél vele.

Az emberi test sejtjei folyamatosan keletkeznek és meghalnak, minden sejtnek más az élettartama. A legrövidebb életűek a granulociták, nyálkahártya sejtek és a hímivarsejtek ezek a sejtek pár napig élnek. A leghosszabb életűek az agy a szív az izom és a csontsejtek. Több évtized is lehet az élettartamuk, de náluk is folyamatos a megújulás. Az idő előtti öregedések és elhalálozások legfőbb okai a lelki, tudati állapot az emberi kapcsolatok minősége, a mindennapi életformák, táplálkozás, élvezeti szerek, mozgás, pihenők függvényében rejlik. Nagyon fontos, hogy tegyünk önmagunk egészségéért és épülésre használjuk a lehetőségeinket.


A betegségeket mint fizikai tüneteket mindig negatív gondolatok, érzelmek és vágyak teremtik, olyan tényezők amelyek az egységet akadályozzák és ezzel egyensúlyborulást okoznak. Elválaszthatatlan a testi, a mentális és az érzelmi tényezők kapcsolata. A betegségeket az öregedést és a fizikai test halálát érzelmi és gondolati síkon teremtjük meg amit maga lélek is megszenved. Az emberi teremtmény hét testből áll. Fizikai, éteri, asztrális, mentális, kauzális, buddhi test és atma. A különbség közöttük a rezgések fokozataiban van. Ahogy haladunk fokozatosan fizikai testtől egészen az atmáig egyre finomabb rezgésű fénytesttel találkozunk. Gyakorlatilag minden testnek megvan a maga energetikai és szervrendszere, ha a finomabb test szerveiben probléma lép fel az lenyomatot hagy a fizikai test szerveiben is. A gondolatainkat, emlékeinket, érzelmeinket, vágyainkat, de még a mindennapi energiánkat is a magasabb rezgésű testeinkből nyerjük, amelyeket befelé és kifelé is sugározzuk. Ezért minden betegség, és ugyanakkor az egészség is, elsősorban a bennünk rejlő energiák termékei.

Természetesen minden betegség visszafordítható, meggyógyítható ezen energiák által, ugyanis minden dolog amelyet mi emberek szabad akaratunknál fogva megtehetünk olyan értéket fog képviselni amilyen formában azt használjuk. Tehát ugyanazt a dolgot tudjuk jóra és rosszra is fordítani. A szabad akaratunkat lelki fejlődésre, valamint annak különböző módjaira, és ugyanakkor  alternatív lelki rombolásra is tudjuk használni magunk és mások ellen. Minden emberben ott van mindkét oldal, hogy melyik fog uralkodni azon múlik melyiket tápláljuk. A legnemesebb jellemet is lehet degradálni ha nem a megfelelő módon, és nem megfelelő célra használjuk. Az egónk vagyis az alacsonyabb rendű tudatunk a melegágya minden negatív megnyilvánulásunknak. Az ego  megszakítja a tudatos kapcsolatot a központi forrással, hatalomvágyat, önzést, félelmet generálva, és ezek az erők ráveszik az egyént hogy az egység ellen forduljon.

Minden negatív erő gyökere a félelem, amely nem fogadja el az élő szeretetet. A félelem szó nevében is hordozza jelentését, fél tehát nem egész ami a teljes tudás és az igazi szeretet hiányát jelenti. Ha az egónktól vezérelve átadjuk magunkat a negatív energiák látszólag érvényesülő hatásának később már nem tudjuk irányítani a dolgainkat és visszaszáll ránk amit másokkal szemben elkövettünk. Az alsó éntudat beszűkülést, földhözragadtságot, korlátokat teremt, ezzel szemben Krisztus tudat kitágulást generál amely által képesek leszünk adni, elfogadni, eltávolítani az alsó én korlátait és megtalálni küldetésünk értelmét. Az Egység tudatunk az örök isteni lélek, amelynek részei vagyunk amelyben hologramként ott van az út, az igazság és az élet az Isteni szeretet megnyilvánulása.

A legtalálóbb hasonlat mindkét énünk szimbolizálására, hogy felső én tudat a fény amelyet még nem a szív bölcsessége vezet, alsó énünk az árnyék, és nincs a kettő egymás nélkül. A hullámhegyek és hullámvölgyek váltakozása is a fölső én és az ego párharcát illusztrálja az egyéni életünkben és az emberiség életében is fejlődések és hanyatlások formájában. Az alsó én tudat vezetése illúziók világában tartja az embert, a birtoklás és az elveszítés hamis gondolatával, ezzel szemben a Krisztus tudat az igazi valóságot,  az egységet,  és az élet bölcsességének forrását ajándékozza annak aki élő közösséget alkot vele. Természetesen az alsó én tudatból a fölső én tudat szintre való fejlődés után  a Krisztus tudat a legteljesebb mert az egybe olvad az Isteni szeretettel a legfölsőbb egységgel. A veszteségtől való félelmek igazi önámítások, mert csak azt lehet elveszíteni ami látszólagos, és ahhoz hogy új értéket nyerjünk ahhoz  először a régit szükséges lebontanunk. Az a fogalom hogy jó az nem azt jelenti hogy jól érzem magam egy bizonyos dologtól vagy elértem egy kitűzött célt, hanem az ami előrevisz az az igazi jó. Erről szól a szeretet törvénye, amely minden törvény alapja, továbbá azok a dolgok amik előre visznek gyakran nem kellemesek, nem kényelmesek hanem próbára tesznek és az a céljuk hogy tanítsanak.

Előre nem tudjuk hogy mi lesz egy döntés következménye ezért sok ember nem is mer 100%-os döntést hozni az életének különböző területein, ezért a döntéseinek következményei is töredékesek lesznek. Ennek következtében tartós hiányérzet keletkezik. Ha a komfortzónánkban maradunk és nem merünk vállalni rövid ideig tartó kellemetlenséget akkor a jövőben hosszú távú hátrányokat alapozunk meg.
Életcélja mindenkinek van csak nem mindenki meri bevallani ezt magának, vagy nem tesz érte eleget mert elveszik a hogyan kérdésnél. Minden ember önként vonul be a saját börtönfalai közé és önmaga is tud kijönni, ha megtanul hidat építeni ahhoz a területhez amelytől korábban félt. Az emberek gyakran azokat a nehézségeket akarják elkerülni amelyek saját lehetőségeik megvalósítása előtt tornyosulnak. Ehelyett inkább illúziók tárházához folyamodnak hogy kiutat találjanak. Mindenkinek a benne rejlő Isteni fényt megtalálni a legnehezebb feladat, ehelyett inkább több tucat hamis fényt próbálnak megtalálni mint az igazi valóságukat. Az igazi egység megtalálásához szükséges az ego és a fölső én letétele, már olyan formában hogy már nem ők irányítanak.

Fontos a felébredés de sokan nem akarnak felébredni, nem akarják elengedni a hamis énképet hanem görcsös védekezéssel veszik körül. Ezáltal válnak az illúziók rabszolgáivá. Sok ember a saját tapasztalatainál, és a köztudatban elterjedt látszólagos tényeknél ragad le, nem gondolva arra hogy ezen dolgok nem valódiak. A tudati dolgok az individuális én kivetülései, hiányában a felébredésnek, és a tisztánlátásnak, amely az univerzális én visszatükröződése. A sóvárgások is sok ember életében óriási lebontó erőként működnek. Vágynak a jó dolgokra , de nem tesznek érte hogy az beteljesüljön vagy nem is hisznek abban hogy az ő életükben megvalósulhat. A keserűség végül elutasításhoz vezet, a saját lehetőségeik szemben ami egyre több félelmet generál és ezzel párhuzamosan folyamatosan másra hárítják a felelősséget. Mindemellett gyakran ítélkeznek és irigykednek, amely megnyilvánulásokkal azt árulják el hogy mennyire könnyen kibillenthetők, manipulálhatók, és mennyi maguk által felállított korlát rabjai. A megbocsátás adja a legnagyobb építőerőt saját magunk és mások elfogadásához és a reális szeretet gyakorlásához, ha erre képesek leszünk ki tudunk gyógyulni betegségeinkből, felül tudunk emelkedni nehézségeinken és be tudjuk teljesíteni életfeladatunkat.

Az emberi aura talpi részénél asztrális korom található, nyugodt állapotban leülepedett formában, de érzelmi megnyilvánulásoknál fölkavarodik. Megnyugvás esetén ismét leülepszik, viszont vannak visszamaradt szemcsék amik lerakódnak az energiaközpontokra, és ez által betegségeket okoznak. A betegség eredhet energiahiányból és energiatöbbletből. Az energiahiány olyan embereknél lép fel akik tudatilag, érzelmileg beszűkítik magukat, nem fogadják be az energiákat, és a lehetőségeket. Ezt a hiányt a csakrák és meridiánok elzáródása, szűkülése okozza ami miatt az életenergia áramlás akadályozott, ez a jelenség hiánybetegségekhez vezet, továbbá szervi alul működéshez. Az energiatöbblet olyan embereknél lép föl akik saját magukat mellőzik és önfeláldozó módon másokért élnek, vagy azoknál akik elfojtják érzelmeiket, vágyaikat. Az energiatöbblet erőteljesebb szerv vagy mirigy működést, és  sejtburjánzást okoz.

Minden betegség és minden testrész szimbolizál egy lelki, tudati, érzelmi megnyilvánulást.
A legtöbb betegséget a félelmek, az indulatok, elfojtott érzelmek, görcsös ragaszkodás, adás és befogadás hiánya okozza. Minden betegség a szabad akarattal való visszaélést is tükrözi amelyben, vagy a magam vagy más emberek szabad akaratát akadályozom. Ezek a negatív tényezők hiányokat jeleznek, a szeretet, az erő, és a bölcsesség hiányát jelzik. Ha az ember betöltekezik ezekkel az élő erőkkel a betegség megszűnik, mert az öngyógyítás működik lelki és testi síkon is, helyre áll a harmónia és az egészség valóban egész lesz. Nagyon fontos hogy fölismerjük a betegségek üzenetét, azt hogy tanítanak, figyelmeztetnek, próbára tesznek ugyanis minden fizikai betegségtünet érzelmi és mentális egyensúly megcsuszamlások, romlások, gyöngülések kivetülései. A betegségek, rendellenességek ráébresztenek arra hogy minden élethelyzetben amit magunknak teremtünk érzékeljük a lehetőségeinket, folyamatosan változzunk jó irányba, és a fizikai testünket tudati energiával kiegyensúlyozott működésre serkentsük. Ha ezt nem ismerjük föl a betegség folyamatosan kiújul, hosszan tartóvá válik, durvább esetben pedig végzetes lesz.


Az  aura  egy  személyes  erőtér,  amely  minden  élőt és létezőt  körülvesz,  továbbá tartalmazza  róluk az összes lényeges információt. Az egységes egésszel köti össze az embert, tulajdonképpeni lényegét  hordozza,  és  a  test  fénysugaraként  övezi. Az energiavilág hatása megjelenik a fizikai világban, és az energiatest hatása is megjelenik a fizikai testben. Élő példája ennek hogy felsőbb szférák lényei használni tudják asztráltestünket. Az aurához  tartozik  hét  fő csakra,  amely  vákuumként  szívja  magába  az  energiát és az információt az  univerzum  óceánjából. Minden  csakra  egy-egy  belsőelválasztású  mirigyhez  tartozik  és  ahhoz  tartozó szerveket  látja el energiával. Állapotából kiolvasható a fizikai és mentális állapotunk. Mert  ami  egy  élőlény  testében  történik,  egy  információ  kifejeződése,  a  kivetített  kép  összesűrűsödése. A  test  csak  egy  megjelenítési  szint, amely a tudatban lejátszódó  változásokat  tükrözi,  a  harmónia  zavara  a  tudatban  áll  fent,  a  testben csak  megmutatkozik. Ha  megvizsgáljuk  dogmáinkat,  félelmeinket,  konfliktusainkat, szabályainkat,  felismerjük  korlátaink  és  betegségeink  forrását. Egy embert meggyógyítani nem annyit jelent, mint a régi állapotot visszaállítani, hiszen éppen az idézte elő a betegséget, a gyógyítás sokkal inkább a tudat kitágítása, egy új és életigenlő út megválasztása révén érhető el. Amíg ezt meg nem tanuljuk, továbbra is szükségünk van a betegségre.

A b
első akadályok amelyek betegségeket generálnak valamennyi energiaközpontunkat blokkolhatják. A gyökércsakra feladata a túlélés biztosítása, és energiaáramlásának  legnagyobb akadálya a félelem. A szexcsakra a szexuális energiák és örömök áramlásáért felelős, blokkolója a bűntudat. A napfonat csakra az akaraterőért és a felszabadultságért felelős, működésének akadályozói a szégyenérzet és a csalódások. A szívcsakra a szeretet központja, az Isteni szikra helye, működését megzavarja a bánat és a veszteségérzés. A torokcsakra feladata az igazság közvetítése, és amivel blokkoljuk azok a féligazságok amikkel magunkat csapjuk be. A homlokcsakra a harmadik szem, a belső fény és a tisztánlátás irányító központja. Zavartalan működését a tévhitek akadályozzák. A hit és a tudás elkülönülése meggátolja a tisztánlátást, az egységes egészbe való integrálódást. A koronacsakra a gondolat és a tiszta kozmikus energia irányító központja. Harmonikus működését megzavarja a földi kapcsolatokhoz való ragaszkodás. Azon emberek akiket az alsó három energiaközpont vezérel azok félelemben és tudatlanságban élik életüket. Amikor már a szív energiaközpont irányít akkor már az egységtudat, a bölcsesség és a szeretet aktiválódik. Ha a fölsőbb energiaközpontok irányítanak ez az aktivitás egyre erőteljesebb és kiterjedtebb formában érezhető.

Nagyon jól szimbolizálja a pozitív és negatív energiák harcát és pozícióját a sakk. A fény és a sötétség szimbólumok a fehér és fekete színek, 8 x 8 négyzet, a nyolcas a végtelenség és tökéletesség száma. Egyenlő esélyek vannak a kezdésnél, ha mindkét fél egyenlő erővel küzd a harc egyenlő eséllyel is végződik. Ha az egyik fél a másikat legyőzi, a másik fél hibázott, olyan erőteret adott a legyőzőjének, hogy bevonzotta a saját bukását. A tudatossági szint a legmeghatározóbb tényező abban hogy milyen hatékonyan tudjuk irányítani a sakk vég kimenetelét. A leggyakoribb vereséget okozó tényezők a összpontosítás, a türelem, a helyzet felismerés a kedvező lehetőségek találékony megélésének és az összehangolt védelemnek a hiányai, valamint az egyféle stratégiához való ragaszkodás. Gyakorlatilag akár a pozitív, akár a negatív oldal győzhet is és veszíthet is. Ezt a stratégiai játékot szimbolikus értelemben a mindennapi tevékenységeinkben is használhatjuk.

Akár betegség, baleset, konfliktus, szenvedés történik velünk azt tükrözik, hogy a lépéseinket amelyet a mindennapi élet sakktábláján léptünk, olyan lehetőséget teremtettünk a negatív erők számára, hogy mattot kaptunk. Ellenkező esetben, amire ugyanolyan esélyünk van, a pozitív energiák számára teremtünk lehetőséget az életünkben és ez által mi adunk mattot.
Patthelyzetek is előfordulhatnak az életünkben amikor stagnálóvá válik az adott helyzet. Megteszünk minden tőlünk telhetőt de ennek ellenére a végső célt mégsem érjük el, azért mert lehetséges hogy ennek a helyzetnek tanítói célja van. Bizonyos esetekben nem tudunk mit lépni az előzőleg kialakított helyzet következtében, azért nem teljesedik be a cél, és olyan is előfordul hogy meg tudnánk lépni a végső lépést csak valamelyik gyöngeségünk közbeszól.

Civilizációs betegségek

A civilizációs betegségeket napjaink leggyakoribb betegségei, kortól, nemtől és országtól függetlenek. Természetesen régebben is voltak ezek a problémák, és vannak országok ahol ritkábbak, de az utóbbi időkben egyre hétköznapibbá válnak. Az utóbbi 50-100 évben olyan mértékű negatív irányú változások mentek végbe az emberi életformák területén amelyekkel az emberi test nem tud lépést tartani. A régi időkben jó ha ezer év alatt történt ennyi változás az emberiség életében. Ezekre a természetellenes mindennapi tényezőkre a szervezet betegségekkel reagál. Sok ember életében és környezetében okoznak szenvedéseket ezek a globális méretű problémák.

A mai kor emberei nagyon sokféle lehetőséggel élhetnek világszerte, csak ennek a későbbi kellemetlenségeivel is szembe kell nézniük. Ezek a modern kor betegségei. Az állati eredetű fehérje és a túlzottan feldolgozott szénhidrátok, adalékanyaggal dúsított élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása, méreganyaggal telített ivóvizek, ipari eredetű környezet szennyezőanyagok vízben, földön, levegőben, mindennapi stressz, mozgás szegény életmód, különféle sugárzások, hatékony fertőzőképességű mikroorganizmusok mind hozzájárulnak korunk leggyakoribb betegségeinek kialakulásához.

A legtöbb ember szív érrendszeri megbetegedésekben hal meg. Vannak országok ahol a halálokok felét ez okozza. Leggyakrabban az erek záródnak el a lerakódásoktól, ami lehet meszesedés, zsír plakkok, vagy vérrögök. A mészlerakódásoknál a szervezetben lerakódott méreganyagok, és az enzimszegény táplálkozás miatt a bevitt kalcium nem tud felszívódni és a megfelelő helyre beépülni ezért az erek falában lerakódik.
Sok embernél probléma van a koleszterinnel amelynek az lenne a feladata, hogy kenőanyagot biztosítson az ereknek, különben a vér eláztatná azokat. A máj termeli és sok hormonnak az alapanyaga. A koleszterinnel akkor van gond ha az LDL típusból túl sok van ami elzárja az ereket. A koleszterinszintet nagyon megemeli a nem összeillő ételtársítás és a helytelen étkezési sorrend. A vérrögöknél besűrűsödik a vér, gyakorlatilag alvadékok keletkeznek benne a vérlemezkék tömörülése és a vérplazma rostanyagai következtében. Ütőerekben alakulnak ki.

Ha a szív koszorúereiben okoznak elzáródást infarktus keletkezik, ha a rög vándorol és más szervnek vagy testrésznek az artériájában áll meg embóliát okoz. Előfordulhat szívelégtelenség amikor a szívbillentyűk nem működnek feladatuknak megfelelően, és a szív nem tudja a maga keringését zavartalanul megoldani. A szívnél a többi belső szervvel ellentétben nem tud rákbetegség kialakulni, mert a szív kapja a legtöbb oxigént.
A szív érrendszeri betegségek kialakulásáért a táplálkozás a mozgás a légzés az ivás a pihenés a környezet a stressz, az élvezeti szerek de leginkább az emberi kapcsolatok a  legmeghatározóbb tényezők.  Lelki síkon a vér az életerőt és az örömöt jelenti, az erek ezek útjai, a szív az adás és a befogadás szimbóluma. Akiknél szívproblémák vannak azok a szeretettel és az örömmel nem találják a harmóniát, az alsóbb rendű én tudat irányítja őket, ezért önmagukat sem tudják helyesen szeretni.

A rákbetegségek a második vezető halálok még a fejlett országokban is. Kialakulásáért a sejtek halhatatlansága a felelős. Normális esetben minden testi sejt meghal a maga típusának megfelelő élettartam után, a tumorok esetében sejtburjánzás lép fel.
Minden ember szervezetében élnek tumorsejtek, naponta 100-200 tumorsejt jön létre, feladatuk a szervezet védelmi erőinek a segítése lenne, de ha túlszaporodnak a szervezet ellen fordulnak. Onkogén gének és a telomeráz enzim hatására indul el ez a mutációs folyamat. A szupresszor gének feladata a sejtburjánzás megakadályozása, de ha az onkogének erő fölénybe kerülnek megbomlik az egyensúly a DNS-ben. Az emberi szervezet önálló egységként irányítja saját funkcióit. Ha ebben a rendszerben a legkisebb részek, azaz a sejtek valami miatt nem tudnak egymással megfelelően kommunikálni, akkor elszigetelődnek. Ezáltal a szervezeten belüli energiaáramlás folyamatában egyfajta zárlat alakul ki. Az elkülönült sejtcsoport szeretné saját létét fönntartani, sőt kiteljesíteni, és az irányába haladó energiákat saját táplálására, megerősítésére fordítja, majd burjánzásnak indul. A testi sejtek elszigetelődésének kiinduló pontja a  tudati és  érzelmi elszigetelődés.

Durvább esetben áttétek keletkeznek ami azt jelenti, hogy a sejtburjánzás átterjed a többi szervre is. Rengeteg hajlamosító tényezővel találkozhatunk minden nap ami tumorképződést válthat ki. Táplálkozásunkban a savakra lebomló élelmiszerek és italok, a kevés testmozgás, vírusok, gombák, munkahelyi és otthoni ártalmak, különféle sugárzások, ásványi és vegyi anyagok, elektroszmog, stresszhelyzetek, élvezeti szerek, megromlott emberi kapcsolatok.
Lelki síkon azok az emberek akiknél kialakulnak tumorok sokat nyelnek, elfojtott indulatok és a megfelelésért vívott küzdelem emészti őket, nem tudnak önmaguk lenni és emiatt sejtjeik a negatív információk hatására nem tudnak a maguk módján működni és mutánsokká válnak. Immunrendszerük nem tudja ellátni a feladatát a félelmek felőrlik erejét, mert nem tud változni vagy változtatni. Az erős immunrendszer alapja a kiegyensúlyozott lélek.
  • A hosszan tartó elkerülhetetlennek tűnő stresszhelyzetek, 
  • egyéni érdek háttérbe szorítása, mások érdekeinek előtérbe helyezéséért,
  •  jelenlegi rossz tudatalatti programok,
  • Atlantiszi örökség mint régi rögzült emlékek,
  • programok tudat alatti működése,
  •  a vezeklési vágy érzelmi, gondolati megtisztulás szenvedés által, szintén lelki források.

A cukorbetegség egy anyagcsere betegség amelynek következtében a hasnyálmirigy Langerhans szigetei nem termelnek elegendő inzulint. Inzulin hiányában a sejtek nem tudnak glükózt felvenni és a vércukorszint megemelkedik. A glükóz vizelettel távozik. A máj inzulin hiányában naponta dupláját is előállítja az optimális cukormennyiségnek. A betegség során sok sav halmozódik fel a szervezetben, gyakori tünet a szomjúság.
A cukorbetegség kialakulása Észak Európában gyakoribb, a Távol Keleten nagyon ritka, a Föld népességének 4 % -a szenved ebben a betegségben. A betegség nem jár egyedül, szövődményei lehetnek, vakság, fekélyek, érelmeszesedés, infarktus, veseproblémák és impotencia. A betegség másik formája az alacsony vércukor szint, itt az inzulin szintje emelkedik meg. Glükóz hiányában nincs elég energiaanyag ezért erőtlenség lép föl. Fontos a táplálékok glikémiás indexe ami azt mutatja, hogy milyen gyorsan szívódik fel a cukor az adott szénhidrátforrásból. Meglepő módon a sült krumplinak nagyon magas a glikémiás indexe, ezzel szemben még hagymáknál is alacsonyabb a nyírfacukoré. Lelki síkon a cukor, az édes a szeretetet szimbolizálja. Szomjazik a szeretetre amit nem tud elfogadni, gyakran megkeseredik, a felhalmozódott savak agresszióra utalnak.

Az allergia napjaink egyik leggyakoribb betegsége. A szervezet túlérzékeny reakciója olyan anyagokra amelyekre normális esetben nem így reagálna. Allergia során allergén anyagok kapcsolódnak az immunglobulin molekulákra és és a fehérvérsejtek számát nagyon lecsökkentik. A folyamat során felszabadult anyagok például szövethormonok gyulladást okoznak. Allergén anyagok: növények virágporai, élelmiszerek, állati szőrök, atkák, penészspórák, porok, állati mérgek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, mérgező gázok. Az allergia lehet csak bizonyos helyen alakul ki, szemen, bőrön, légutakban vagy az emésztőrendszerben. Súlyosabb esetben az egész szervezetre kiterjed. Még a nem allergiás szervezetre is kellemetlen hatást gyakorolnak bizonyos vegyi és méreganyagok. Gyakorlatilag az autók kipufogógázai a felelősek a növények pollenjeinek allergiát kiváltó hatásáért is, ugyanis lemarják a védő burkot a pollenről aminek a felülete durva, tüskés formává alakul ami valóban irritációt okozhat. Mivel az immunrendszer meggyöngült állapotban nem tudja ellátni a feladatát, lelki síkon ez azt tükrözi, hogy az adott személy nem tud valamit vagy valakit elfogadni, túl érzékenyen reagál rá. Görcsös védekezés, agresszív elutasítás áll a háttérben. Ezzel az ellenállással gyakorlatilag teret ad a betegség kialakulására, és erősíti azt ami ellen védekezik.

A klimaxot gyakorlatilag a mai ember teremti meg a helytelen életmódjával, a félelmeivel és a fogamzásgátlókkal. A természeti népeknél és az állatvilágban ismeretlen a klimax fogalma. Arab, afrikai és indiai nők arról számolnak be, hogy nem jellemző náluk a klimax, mindössze a menstruációjuk marad el. A klimax a fejlettebb civilizációjú országok egyre gyakoribb problémája. Vannak országok ahol már 40 éves kor után van ahol 50 után kezdődik a változás a nőknél, ami a petefészek leépülésével indul, amikor a női nemi hormonok csökkenésének hatására az ösztrogén hormonok szintje is csökkenni kezd. A folyamat eltarthat öt évig vagy még hosszabb ideig, hőhullámok, csontritkulás és hajritkulás, ingerlékenység, depresszió, csökkent libidó, szemölcsök elszaporodása formájában nyilvánul meg. Az ösztrogének több formája is létezik van egy toxikus forma is amely a melldaganat kialakulásában is szerepe van, a melltartók mellett amelyekről bizonyított tény hogy azon népek nő tagjai akik soha nem hordták ismeretlen volt a tumor, de a rendszeres használat során meglepően megemelkedett a mellrákban szenvedő nők száma.

Férfiaknál 55 éves kor után jelentkezhet csökkent tesztoszteron termelés, fizikai teljesítő képesség és libidó csökkenés, ingerlékenység formájában. Érdekes módon a Távol-Keleti népeknél a klimaxot sokkal enyhébb formában élik meg, akár a nők és akár a férfiak szempontjából nézzük. Kultúrájukban és hagyományaikban ők olyan életformát élnek, hogy a hormonrendszerüket gyakorlatokkal karban tartják, szexuális életük folyamán a férfiak és a nők erősítik a nemi szerveket és az együtt létek során nem mindig élik meg a fizikai orgazmust, ezzel megőrzik az szaporítóanyaguk energia és hormontartalmát.
Táplálkozásukban is olyan ételeket fogyasztanak amik segítenek megőrizni a szervezet egészséges hormonális működését. Klimax lelki okai félelmek a nőiesség vagy férfiasság elvesztésétől és az öregedéstől. A félelem miatt meggyöngül a lelki összhang és nem látják meg azt az alkotóerőt amely még az idős emberekben is ugyanúgy működik kortól és az élet bármely területétől függetlenül.

Szexuális életforma és az öregedés kapcsolata

Nagyon érdekes, hogy maga a szexualitás is milyen nagy hatást gyakorol az öregedésre, illetve annak lassítására. Nagyon egyszerű példa ha egy évig élő növényeket nem engedünk kivirágozni, termést hozni, magot érlelni, meghosszabbítjuk az életüket. A magtermelés rengeteg energiát igényel, gyakorlatilag az élő szervezet minden szerve hozzá járul az előállításához. Ugyanígy működik ez az emberi szervezetben is, ahol az energetikai szervek és a fő mirigyek is aktívan részt vesznek a szexuális energia termelésben. Tavasszal a legaktívabb a szervezet, és télen a legpasszívabb energia termelés szempontjából. A napszakokat figyelembe véve 11-13 óra és 23-01 óra időtájban a legaktívabb a férfi energia. Egy férfi élete folyamán emberek billióit képes lenne nemzeni. Óriási energia rejlik a maganyagban. A taoista szexkultúrában rájöttek arra, hogy ha ezt az energiát visszatartják, a szervezetet regenerálják vele. A szervek visszakapják az energiájukat és megfiatalodik a szervezet. A hormontermelő mirigyek nem merülnek ki, hanem még idős korban is energiával látják el a szervezetet. Ezzel a módszerrel még egy száz éves férfi is képes szexuális életet élni, vagy még utódot nemzeni is.

A visszatartott magenergiát szellemi energiává is lehet alakítani. A szent emberek a megőrzött magenergiájuk segítségével tudtak gyógyítani, megvilágosodni és csodákat tenni. Ezek a férfiak nagyon ritkán éltek át fizikai orgazmust, volt aki havonta, évente és volt aki tíz évente. Azt tartották ha egész életükben visszatartanák a magenergiát, testük nem enyészne el a halál után. Valóban sok romolhatatlan szentről maradt feljegyzés, vallástól, filozófiai rendtől függetlenül, ők tudtak valamit.
A férfiak életerejük harmadát fordítják magtermelésre, ez az energia egészség megőrzésre és spirituális fejlődésre fordítható. Gyakorlataik során légzőgyakorlatokat egész pontosan herelégzést és erőreteszt alkalmaznak, ami annyit jelent, hogy erősítik a medencei rekeszizmot és a gátizmokat. Megtanulják visszatartani a magfolyadékot felhúzni az életenergiát és áramoltatni a testükben.

A kormányzó és a befogadó vezetéken keresztül áramoltatják az életenergiát, egyébként ezen a két meridiánon van állandó energiaáramlás, és ezt a keringetési útvonalat nevezik mikrokozmikus pályának. Ezt az energiaáramoltatást a férfiak és nők is alkalmazzák. A kundalíni tudati energiát fölemelik a gyökércsakrából a koronacsakrába. Ezt az energiát csak akkor tudja az ember jó irányba használni ha a tudatát a szívcsakra bölcsessége vezérli, mert akkor a fölsőbb csakrák szolgálatába tudja állítani. Ellenkező esetben ha az alsó csakrák vezérlik a tudatot a kundalíni energiát önző célokra használják, ami negatív entitásokat vonz.
Ez az ezoterikus szexualitási forma még a nőket is megtanítja az orgazmus visszatartására és a menstruációjuk szabályozására. A nők ugyanúgy energiájuk harmadát a női működésükre fordítják és orgazmus során elveszítik ezt az életenergiát és a hormonjaikat. Az orgazmus visszatartás során ők is gyakorolják az erőreteszt, az energia felhúzást ez által energiájukat vissza tudják adni a többi szervüknek és a negatív energiákat is pozitív szellemi energiákká alakítják át. A petefészek légzés által lerövidítik a menstruációt, enyhítik a görcsöket és több életenergiát gyűjtenek össze a petefészekben.

Mindkét nemnél szellemi síkon élnek át orgazmust ami sokkal hatékonyabb mint a fizikai. Természetesen a Nyugati világban nagyon kevesen alkalmazzák a visszatartásos módszert, és ha alkalmazzák is csak beavatott mestertől érdemes tanulni a hatalmas energia felszabadulás végett. Van azonban egy egyszerűbb energiamegőrző és fejlesztő forma is. A szexuális aktusoknak minden férfinél meg van a maga gyakorisága, de ha hosszabb pihenőket iktatunk be a megszokott idők után, akkor energiatöbblet generálódik. Vannak esetek amikor a hosszú idejű aktusok is nagyobb energiatermelésre serkentik a mirigyeket. Ha a hosszabb időtartamokat tartósan gyakoroljuk egy idő után a szervrendszer teljesen feltöltődik energiával. Ha ez megtörtént utána rendszeresen a rövidebb időtartamban történnek az aktusok,  amikor már vissza állt az energetikai egyensúly. Persze ahoz hogy ne keletkezzen túl sok többletenergia, a megszokott idejű aktus az optimális. Amíg nem töltődött föl az energetikai rendszer addig előfordul hogy a szervrendszer lassabban reagál a kezdeti és a végső ingerekre. Ez esetben rövid idejű gyakorlatokkal ki lehet egyenlíteni az energiát aktus előtt vagy után. Ezt az energiagazdálkodást bármikor és bármennyiszer el lehet végezni ahogy a szervezet harmóniája megkívánja. Akkor a legkiegyenlítettebb a működés ha az adott időben egy aktus történik, ugyanabban a napszakban és ugyanannyi ideig tart.


Jellemzően civilizációs betegségek:
AIDS szerzett immunhiányos tünetegyüttes amit a HIV vírus okoz. A fertőzés után évekkel később jelennek meg a tünetek. A vírus az immunrendszer védekezősejtjeit pusztítja, amelynek következtében nagyon legyöngül és kiszolgáltatottá válik bármilyen betegségnek. A kórokozó nyálkahártyán és testváladékokon keresztül terjed. Terjesztésének okozói lehetnek majmok, és mesterségesen kitenyésztett kórokozók. Az AIDS betegek három negyede Fekete Afrika országaiban él, ezért néhány országokban emiatt 32 -34 év az átlag életkor, ezekben az országokban a lakosság 38-39 % a fertőzött. Földünkön jelenleg 35 millió fölött van a HIV fertőzöttek száma. Az AIDS lelki okai önmegtagadás, a nemi örömök miatt bűntudat érzés és a magukban lévő jó dolgok elutasítása.
A candidázis mint betegség a candida sarjadzó gomba túlszaporodása a szervezetben. A gomba feladata egészséges körülmények között az elhalt sejtek lebontása, túlszaporodásuk esetén alkoholt és szén-dioxidot termelnek, emelik a vér savszintjét. Lerabolják a tápanyagokat és az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen anyagokat, óriási biológiai egyensúly problémákat okozva a szervezetben, például felszívódási és anyagcsere zavarok, sejtmérgezések. Kedvező feltételek a candidázis kialakulásához, az immunrendszer gyöngesége, nagy mennyiségű szénhidrát bevitel, főleg kelt tészták, gyümölcsök, édességek, alkoholok, emésztő enzimhiány, kevés folyadékfogyasztás, fogamzásgátlók, stresszhelyzetek.

A gomba fertőzése folyamán megtámadja a szervezet különféle szervrendszereit, számos betegségtünetet produkálva. Idegrendszeri problémák például depresszió, fáradékonyság, ingerlékenység, feledékenység, tartós stressz állapotok megjelenésével. Immunrendszer meggyöngülése és a légutak gyulladásai, hörghurut, asztma és különféle allergiák  kialakulása. Emésztő szervrendszeri tünetek és elváltozások, reflux, puffadás, székrekedés, hasmenés, enzimatikus rendellenességek formájában. Szaporodásbiológiai, szexuális problémák, meddőség, ciszták, menstruációs zavarok megjelenése. Látásromlás, arcüreggyulladás, hormonális problémák, szív érrendszeri problémák, bőr elváltozások, hajhullás, szervezet elsavasodása.
Rákbetegségek, szklerózis multiplex, cukorbetegség, Alcheimer és Parkinson kór kialakulásának hátterében is candidázis áll. Lelki síkon a candidázis a lelki egyensúly felborulását jelenti, ott van a vágy az emberi kapcsolatokra de ugyanakkor ott a bizalmatlanság is.

A civilizációs betegségek megjelenése olyan embereknél testesül meg leginkább akik nagyon eltávolodtak a természettől, a természetes életmódtól, és a természet tudatos gondolkodástól. A berögzült konvenciók évszázadok óta tartják a megszokás rabságában emberek milliárdjait. Ezek következtében ijesztő rekordok dőlnek meg környezetszennyezés és önpusztítás területén, amelynek következménye a megrövidült és betegségekkel terhelt emberi életek. Az emberek többsége nem tudatosan él, nem érdekli,  nem fogadja el, és nem érti a dolgok összefüggéseit, hanem egy hamis érzelmi kötődéssel dönt a maga életének  megrövidítése mellett. Ha odafigyelünk az ember és a természet interaktív kapcsolatára, tiszteljük az emberiséget és a bolygót akkor olyan jellem alakul ki bennünk hogy nem élünk vissza a természetes élet nyújtotta lehetőségekkel. Ennek alapja hogy megtanulunk egységben élni önmagunkkal, egymással, valamint a bolygónkkal, akkor egészséggel, harmóniával betöltekezve járjuk életutunkat és visszatalálunk az Élet Forrásához.