Táplálkozásunk érdekességei

Ami a testünk egészségét legnagyobb mértékben meghatározza a kézzel fogható tényezők közül az a táplálkozásunk. Lelki értelemben ugyanúgy a lélek egészségét is a lelki táplálkozás határozza meg leginkább. A kettő egymással szorosan összefügg. Érdekes módon minden tápláléknak meg van a maga rezgése, amely vagy nagyon kedvező vagy nagyon lehangoló lehet számunkra. A legmagasabb rezgéssel a csírák a füvek és az illóolaj tartalmú növények rendelkeznek. A legalacsonyabbal az állati eredetű élelmiszerek ezen belül is a húsok. Ahhoz hogy az állat húsa tányérra kerüljön, át kell mennie néhány élettanilag nagyon kellemetlen eseményen. Először erőszakos halált kell halnia ennek következtében testében felhalmozódnak a stressz mérgei. Már egy nap alatt 1 ph - t csökken a kémhatása az ATP lebomlás következtében. A nyers hús ph-ja egyébként semleges. A feldolgozás fagyasztás tartósítás hőkezelés során még többet veszít ph értékéből.

Minden ételre igaz hogy már 5-10 perc hőkezelés után is elveszíti élő anyagai 50-65% át. A fagyasztott ételek is hosszú távon felborítják a szervezet egyensúlyát, ugyanis az alacsony hőmérséklet is roncsolja az ételek élettanilag értékes anyagait. Az élő anyagok: oxigén, víz, enzimek, színanyagok, vitaminok, olajok, aminosavak és az ehhez kötődő ásványi anyagok. Ezek után gondolhatjuk hogy az órákon át sütött hús mennyi élő anyagot tud nyújtani. Őszintén szólva az elmúlás információját adja át. Nem is említem akkor a hormonokkal, antibiotikumokkal kezelt, génmódosított takarmányon hizlalt, és embertelen körülmények közt tartott állatok húsát.


Az emésztést ha figyelembe vesszük nincs könnyű dolgunk az ételekkel. Nem vagyunk igazi növényevők, de húsevők sem. Mindkét táplálkozásformának sajátos emésztőrendszere van rá jellemző enzimekkel és mikroorganizmusokkal.
A megfelelő étel társítással, helyes sorrenddel, összhangban lévő arányokkal, mértékletességgel, természetes minőséggel és natúr elkészítési formákkal meg lehet találni a harmonikus és változatos étrendet. A jó ételtársítás a lelke a harmonikus emésztőrendszer működésének. Sok betegség melegágya a belekben zajló bomló folyamatok amelyek a nem megfelelő ételek és ételtársítások következménye. A halál a bélben lakik mondta Paracelsus. Helyes ételtársításnál a fehérjedús ételeket zöldségekkel, szénhidrátot zsírokkal vagy zöldségekkel, a gyümölcsöt önmagában fogyasztjuk. Az ételek közül a szénhidráttartalmú és az állati fehérje tartalmú ételek emésztése okozza a legtöbb problémát. Emésztésük 4-6 órát is igénybe vehet. A gyümölcsök emésztési ideje is változó, a dinnyéé fél óra az almáé 2 óra az aszalt gyümölcsöké 4 óra.

Az alkoholgyártás alapanyagai a gyümölcsök, a gabonák, keményítőben gazdag rizómák, gyökerek, cukornád, pálmák. Ha nem helyes ételtársítás vagy mértéktelen fogyasztás esetén a belekben is ugyanúgy megerjednek és alkohollá alakulnak a nagy szénhidrát tartalmú ételek. Az alkohol nem más mint gombaméreg. Az erjesztőgombáknak cukorra van szükségük, és elvégzik a maguk munkáját. Gyakorlatilag minden keményítő és cukor tartalmú élelmiszer képes erjedésre a természetes cukoralkoholok kivételével. Igazából nem az erjesztőgombák okozzák a problémát hanem mi emberek, azzal  hogy táptalajt adunk nekik amelyen túlszaporodhatnak. Valójában szükség van rájuk is az elhalt sejtek lebontásához.

A szervezet automatikusan kijelzi mikor mire van szüksége és azt is jelzi mikor és miből elég. Figyelembe kell venni az ételek hűtő, fűtő, szárító és nedvesítő hatását, valamint az évszakokat. A füvek, csírák, algák, gombák, zöldségek többsége hűtő hatású. A húsok, gyökerek, fűszerek többsége fűtő hatású. A gyógynövények és a fűszernövények zöme szárít, a tejtermékek, olajok, gyümölcsök többnyire nedvesítenek. Már az alacsony hőfokon történő hőkezelés hatására is fűtő energiájúvá válnak bizonyos ételek. A szervezet napszakonként 8 órás szakaszokban végzi az táplálékok anyagcseréjét. Hajnal 4 és dél között méregtelenítés szakasza, dél és este 8 között táplálék felvétel szakasza, este 8 és hajnal 4 között a beépülés szakasza.


Azok a népcsoportok akik nagyon magas kort érnek meg jó egészségben, mindegy milyen korban és melyik területen élik életüket, a táplálkozásuk egyedi. Jézus azt tanította az esszénusoknak hogy egy nap egyszer egyenek lehetőleg nyers ételeket, növényi táplálékot, és elkerüli őket a betegség. Az esszénusok között nem volt ritka a 120 éves ember.
Nagyon hosszú életű emberek élnek a Karakorum hegységben, az Andokban, a Kaukázusban és a Föld kék zónáiban. Étrendjükben sok natúr nyers növényi anyag szerepel nagyon kevés állati eredetű étel, só, cukor, liszt, ecet, adalékanyagok legtöbbjüknél ismeretlenek. Amíg élnek épek lélekben, gondolkodásukban, ismeretlen az erőszak még szavak formájában is. Munkaképesek és nemzőképesek. Természeti népeknél ismeretlenek a mai kor civilizációs betegségei: rák, infarktus, embólia, érelmeszesedés, allergia, klimax, cukorbetegség, reuma, szklerózis multiplex, AIDS.

Az ókori katonák is egyszer ettek naponta és az erőnlétük önmagáért beszélt.
Egy izraeli hadi szakember figyelte meg, hogyha a katonák naponta hatszor étkeztek sokkal gyöngébb teljesítményt nyújtottak a gyakorlatok során. A gyakori étkezések, és a feldolgozott ételek emésztése sok energiát elemésztett. A hadi szakember tanulmányozni kezdte az ókori görög, római és perzsa katonák étkezési szokásait, amelyeket hadjárataik folyamán alkalmaztak. Ezek a katonák nappal harcoltak, vagy meneteltek, csak este volt idejük enni és pihenni. A rendszeres esti és egyszeri étkezések következtében a szervezet először pihent, utána pedig meg kapta az energia bevitelét. Ez az étkezési életforma olyan erőnlétet biztosított amelyet a jelen kor katonáinak is szükséges volt életre kelteni a jó katonai teljesítmény érdekében.

A hosszú életű emberek rendszeresen böjtölnek. Van aki naponta egyszer eszik van aki többször de ő hosszabb böjtöket tart 3, 7,10, 20, 30, 40 napos formában. Csodálatos dolgokról számolnak be a hosszú böjtöt tartó emberek. A huszonkettedik nap után a szem 2-3 dioptriát javul. Szenvedélybetegségek leszokásánál is nagyon hatásos 10 nap böjt. Sok rejtett betegség felszínre kerül és sok éves mérgek ürülnek ki. A szervezet minden erejét az öngyógyulásra tudja fordítani. Hatalmas energiát tud nyerni amíg pihen és nem kell emésztenie. Híres böjtölők fáradhatatlan fizikai és szellemi energiákról számolnak be. A hosszú böjtök valóban a természet csodái és azok az emberek is akik gyakorolják. Az egy bónusz hogy a szervezet maximálisan kitisztul az igazi ereje a lélek és a szellem megtisztulása.


Nyers étrenddel is csodálatos eredmények érhetők el. Egész egyszerűen ha a rák sejteket kioperálják és hőkezelt ételbe teszik szaporodni kezd benne, ezzel szemben a nyers ételben meghal. Idős és beteg rágcsálókon kipróbálták hogy csak csírát és füvet ettek és ezektől meggyógyultak és megfiatalodtak.
Ha zömében nyers ételt fogyasztunk, emésztésre a szervezet energiájának 20%-át használja hőkezelt ételeknél 60%-át. Enyhe hőkezelésnél maximum 40-42 C -on az élő anyagok megmaradnak. A nyers konyha alkalmazza is ezt az eljárást. A zöld növények a nap fény energiájából nyerik saját energiájukat és ezt tovább adják az őket elfogyasztó embereknek és állatoknak. Nem véletlen hogy a húsevő állatok is először a növényevő állat emésztőszerveit eszik meg először. A nyers ételek víztartalma és enzimtartalma nagyon magas, ezért emésztésük könnyű és gyors. Ezzel szemben például a sült ételek víztartalma minimális, enzimet nem tartalmaznak emésztésük, felszívódásuk, kiürülésük sokkal nehezebb mint a nyers ételeké.

A fény energiája az élet energiája. Azok az emberek akik zömében nyers zöld táplálékon élnek sokkal jobban ki tudnak nyílni Isten felé aki minden élőlénynek életet ad, és Ő nemcsak az élők Istene hanem a természet ura is. Ezért a nagyon magas tudati és szellemi szintű emberek között vannak fényevők ami hétköznapi emberek számára megfoghatatlan dolog. Ha valaki nem is fényevő de emelkedett tudatú ember, ő rá már nem fog hatni olyan mértékben bizonyos táplálékok kellemetlenebb hatású rezgése.
Az emberi test legtöbb sejtje 7 év alatt kicserélődnek, megújulnak. Nagyon sokat javul a szervezet egészségi állapota tudatos fegyelmezett táplálkozással. A növényi táplálékok nagyon széles skálája áll rendelkezésünkre,amelyek maximálisan biztosítják számunkra a minden napi nélkülözhetetlen élő anyagokat.

Csíráztatott magvak ezreit lehetne emberi fogyasztásra használni. Leggyakrabban gabona, hüvelyes, olajos, zöldség, fűszer és gyógynövény magvakat csíráztatunk. A csíráztatás következtében nem kedvező élettani hatású anyagaik lebomlanak, a vitaminok és ásványi anyagok nagyon feldúsulnak. A víztartalom megnő az energia anyagok mint a fehérje, szénhidrát, olaj tartalom lecsökken. Csírákban rejlik a legtöbb élő anyag amelyek aránya napról napra változik. Kiváló hatással vannak az anyagcserére és minden élettani folyamatra, minden szervrendszerre. Rezgés számuk 150-250 MHz. Az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz. Emésztésük nagyon rövid idő, körülbelül fél óra. Emészthetőség szempontjából az ember ha csírát enne akár frissen vagy 40 C fokon szárítva az lenne a legideálisabb táplálék, ugyanis a csírák előemésztett ételek, magas enzim tartalmuknak köszönhetően. Sokféle mag csíráját kellene összetársítani ahhoz hogy összhangban legyenek a nélkülözhetetlen anyagok.

A füvek Isten legcsodálatosabb teremtményei a természet növényei között. Ha az ember kimegy az udvarra, kertbe, erdőre, mezőre gyógyító füvek százaival találkozik. Akkor a meleg égöv országaiban mekkora fajgazdagság lehet? Ott 10-20 szorosa minden növénynek a biodiverzitása. A gyógynövények nagy százalékát a füvek teszik ki. Rengetegféle hatóanyagot tartalmaznak éppen ez adja gyógyító erejüket. Páratlan az alkalmazkodó képességük bármilyen talajon megélnek, nélkülözik az esőt elég nekik a harmat, ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. Egyedül a fény az ami nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. Lehetetlen a kiirtásuk mert 100 km-es körzetben szétteríti a szél növényenként legalább 50000-100000 magot, amelyek évekig megőrzik csírázóképességüket. Legértékesebb alkotóelemük a klorofill ami zöld színanyag és fehérje anyag. Molekulaszerkezetében magnéziumatom van a központban, nagyon hasonló az emberi vér molekulához, amiben vasatom van, központi atomként. Ezért nevezik zöld vérnek. Kiváló saláta alapanyagok és szárítva, áztatva, porítva, préselve a legegészségesebb italok.

A fűszer növények óriási gyógyító erővel rendelkeznek illóolaj, antioxidáns, ásványi anyag tartalmuk egyedül álló. A gyógynövényekhez hasonlóan sokféle növény és növényi rész tartozik a fűszer kategóriába. Igazi gyógynövények ezért is használjuk grammokban őket. Kiváló fertőtlenítő, méregtelenítő és energianövelő hatásuk van. Szinte minden betegségnél van olyan fűszernövény amely serkenti a szervezet védekező erőit. Nagy energia generáló hatásuk miatt bizonyos élethelyzetekben vagy szervezeti állapotokban nem mindenkinek szabad használni bizonyos fűszereket.

Gyógynövények hatalmas serege áll rendelkezésünkre. Gyakorlatilag akár 50000 növényt is lehet gyógynövényként alkalmazni. Minden ember szervezete máshogy reagál ugyanarra a növényre, van akinél gyógyít, van akinél stagnál, van akinél rombol. Természetesen a szervezet harmóniája, vagy diszharmóniája, a vér minősége, és a földrajzi hovatartozás is meghatározó lehet. Ezért tanította az Élet Ura hogy azokat a növényeket használjuk amik a saját területünkön teremnek.
Vannak olyan növények amelyek méreganyagokat tartalmaznak ezért csak külsőleg alkalmazunk és vannak amiket a homeopátia alkalmaz. Egyre több gyógynövényt tápláléknövényként is lehet használni. Az az igazi táplálkozás amikor a táplálékaink nyers, természetes, friss élelmiszerként használt, növényi hatóanyagokban gazdag.

     Gyógynövényként használt növényi részek :
 •  gyökerek
 •  levelek
 •  szárak
 •  kérgek
 •  virágok
 •  pollenek
 •  termések
 •  magvak
 •  gyanták
 •  olajok
 •  illóolajok
 •  rügyek
 •  csírák

Gyógynövény hatóanyagok: alkaloidok, glikozidok, keserű anyagok, cseranyagok, szaponinok, tejnedvek, kumarin, színanyagok, antibiotikumok, csípős anyagok, vitaminok, szerves ásványi anyagok, aminosavak, enzimek, hormonok, illóolajok, gyanták, zsíros olajok, viaszok, rostok, mézgák, nyálkaanyagok, cukrok, inulin, szénhidrátfehérjék, szerves savak.


Ezen kívül rendelkeznek olyan magas rezgés számú sajátos anyagokkal amikkel létre jönnek különféle növénytársulások, ezeket nagyon jól lehet alkalmazni természetes növénykultúrákban.
A növények között előforduló betegségek érdekes módon kijelzik hogy azon a területen élő emberek gondolataikban és érzelmeikben negatív megnyilvánulásokat produkálnak. Figyelemre méltó egyes növények kollektív tudata amikor állati kártevők esetén jeleznek fajtársaiknak és ők olyan formát vesznek fel hogy élettelennek tűnnek támadóik előtt.


Algák
és hínárok fogyasztása nem minden napi esemény. A japánok, oroszok, franciák, walesiek, aztékok és nyugat afrikai törzsek számára nem idegen ha alga van az étrendben. Jótékony hatásukat magas vitamin, olaj, ásványi anyag 10-13% főleg kalcium, magnézium, vas, nátrium, jód, cink, szelén, rost, klorofill és antioxidáns tartalmuk adja. A tengerben élő fajok az oldott formában lévő aranyat és ezüstöt is magukba építik. A tengervízből ásványi anyagok tucatjait képesek megkötni és szerves kötésben kiváló ásványi anyag forrásként biztosítani a változatosabb és gazdagabb étrendet. Nagyon jó méregtelenítők, sejt szinten kitisztítják a szervezetet a több évtizedes mérgektől is. A bolygó legértékesebb és legsokoldalúbban felhasznált élőlényei. Élelmiszer, kozmetikai alapanyag, takarmány, szerves trágya, üzemanyag készülhet belőlük. Egyes fajok fehérje tartalma akár 60-70% is lehet. Szaporodóképességük nagyon gyors, öt óra alatt képesek megduplázódni. A gombákhoz hasonlóan mindenhol megélnek, talajban, vízben, levegőben, sarkvidékektől a hőforrásokig. Kiváló oxigéntermelők és energia generálók.


A gombáknak nagyon népes országa van de csak kevesen rendelkeznek gyógyító hatással. A Földön jelenleg több mint  100 ezer gombafaj él, ebből körülbelül 300 fajt használnak gyógyításra. Kitűnő fehérje, rost és ásványi anyag források. A Távol Keleten 2000 év óta működik a gombagyógyászat, ahol gombák százait használják különféle betegségek orvoslására. Vannak olyan fajok amelyek annyira kemények magas rost tartalmuk miatt, hogy csak porítva használhatók. A legtöbb gomba jótékony hatását a szív és érrendszerre valamint az immunrendszerre fejti ki. Az ázsiai gombák többségét a rákgyógyításban alkalmazzák. Megakadályozzák a tumorsejtek vérellátását és serkentik a szervezet ellenanyag termelését. Ezenkívül kedvező hatással vannak a cukorbetegségre, az idegrendszerre, tüdő, máj, vese problémákra, és a mozgásszervi megbetegedésekre. A gyógygombák lehetnek fákon és földön élők. Életformájukban gyakori a más növényekkel való együtt élés. Például a fák töveiben élő gomba vizet és tápanyagokat biztosít a fának, a fa cserébe a nap fényenergiáját adja a gombának. Hazánk területén több mint száz gyógygomba terem.

Vannak gombafajok amelyek környezetvédelmi szerepe is egyedülálló. Például Dél Amerikában teremnek olyan gombák amelyek teljes mértékben le tudják bontani a természetbe került műanyagot, és vannak olyan fajok is amelyek a bioüzemanyag előállításban jeleskednek, bioetenolt hoznak létre. Még a sugárfertőzött helyeken is élnek olyan gombák amelyek képesek megkötni más élő szervezetekre ártalmas sugárzásokat.

Magyarországon az emberek 54 % a szív-érrendszeri betegségben, 27 % a rákbetegségben hal meg. Rengeteg természetes gyógyító anyag áll rendelkezésünkre abban hogy kigyógyuljunk betegségeinkből vagy megelőzzük őket. Nincs gyógyíthatatlan betegség csak gyógyíthatatlan ember, de ő is csak akkor ha maga úgy dönt. Ne azért használjuk ezeket a növényeket hogy ne legyünk betegek hanem azért hogy egészségben éljünk. Ne gyógyszerként vagy táplálék kiegészítőként tekintsünk rájuk hanem ételként és italként.
Azokat a növényi hatóanyagokat tartalmazó készítményeket amelyeket borsos áron forgalmaznak, és hatékonyságukért dicsérnek, a gyógyszerekhez hasonlóan kereskedelmi cikk szerepét töltik be, sokszoros hasznot biztosítva gyártóiknak és forgalmazóiknak.

A méhészeti termékeket évezredek óta használja az emberiség. Többségükben növényi eredetű anyagok amelyeket a méhek saját enzimjeikkel és váladékaikkal is átdolgoznak. A méhpempő a méhek saját mirigyváladéka amit csak a királynő fogyaszt. A mézek, virágporok, propolisz növényi anyagok. Hatóanyagok százait, ezreit tartalmazzák. Kiváló fertőtlenítő, konzerváló anyagok, növelik az életerőt, gyógyítják a sebeket, regenerálják a szervezetet. Leggyakrabban használt képviselőjük a méz. Több százféle növényből lehet mézet nyerni. Általában gyógynövények, fűszernövények, takarmánynövények, ipari növények, gyümölcs és erdei fák, zöldségek, de még kaktuszok is lehetnek mézelők. Nem minden méz készül virágnedvekből, vannak rügy és levélnedvekből készült mézek is. Ezek előállításához nemcsak méhek működnek közre hanem levéltetvek is. Színük is elég változatos, lehet fehér, sárga, vörös, barna. Hatóanyagaik is nagyon eltérőek. Ahhoz hogy a méhek 1 kg mézet állítsanak elő 4 millió virágra kell rászállniuk, csak Magyarországon több mint 800 növényfajt látogatnak a méhek méz és virágpor alapanyag gyűjtés  céljából.

Hideg olajok amelyek természetes állapotban kerülnek sajtolásra, előtte megdarálják a magvakat. Ezzel az eljárással az olajtartalom 65% a sajtolható ki. A maradékot pogácsaolajként nyerik ki amely gyengébb minőségű. A megmaradt pogácsából lisztet is darálhatunk. Az olajos maglisztek élettanilag sok értékes hatóanyagot tartalmaznak, változatos és gazdag alapanyagot biztosítva a reformkonyháknak. Vannak gőzöléssel sajtoló eljárások is amellyel nagyobb mennyiségű de már értékes anyagokban szegényebb olajok nyerhetők ki.
Ezen olajokat étolajoknak használják, mivel hőkezelt olajok így már hőkezeléssel elkészített ételekhez használhatók.

Sokféle zsíros olaj létezik, leggyakrabban nagy olajtartalmú 25-75% magvak, termések, csírák, fűszer és gyógynövény magvak valamint gyümölcsök magvaiból készülnek olajok. Élettani hatásuk nagyon jó, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban rendkívül gazdagok. Alkalmazásuk kívül és belül sokféle egészségi problémára nyújt segítséget. A ricinus olaj serkenti a haj növekedését, a mandulaolaj az arcbőrnek nagyon jó, a lenolaj omega 3 zsírsavakban gazdag, a szójaolaj koenzim Q 10 ben bővelkedik és még sorolhatnám. Olajsavak szempontjából telített és telítetlen, ezen belül is az omega 3, 6, 9 zsírsavak különböző arányai minden olajban megtalálhatók. Telített zsírsavakban gazdag a kókuszolaj, omega 9 zsírsavban az olívaolaj, omega 6 zsírsavban a mákolaj, omega 3 zsírsavban a lenolaj.

A magvak energia tartalmuk szerint csoportosíthatók : magas fehérje, 25-50% tartalmú magok ezek a pillangós virágú növények magvai. Rostban is gazdagok ezért emésztésük nehéz. Nagy szénhidrát, 60-80% tartalmú magok ezek a gabonák és gabonaként használt de nem gabona magvak. Gabonák pelyvája, maghéja rostokban és ásványi anyagokban bővelkedik de emésztésük nehéz. Magas olaj 35-75% tartalmú magok zömében ipari növények és héjas termések. Fehérje tartalmuk 10-40% és rost százalékuk kiemelkedő 10-20 %. Nagy energia tartalommal rendelkeznek, kémhatás szerint lehetnek savasak és lúgosak lebomlásuk során. A lúgosságot fokozza a csíráztatás és olyan feldolgozási forma ami megőrzi a vitális anyagokat.


A gabonák inkább savasak a nem gabonák de nagy szénhidráttartalmú magok lúgosabbak mint a gesztenye, amarant, quinoa, hajdina. A pillangós magvak is inkább lúgosabbak. Az olajos magvak vegyesek kémhatás szempontjából. Lúgosabbak a mandula, mák, szezámmag, kókusz. A magvak kategorizálhatók még gyümölcs, zöldség, fű, és fűszer magvakra, energia tartalmuk változatos. Valamennyi mag vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag amit a szárítás még jobban feldúsít. Minden mag magában hordozza az élet csíráját, de ez csak vizes közegben kel életre mert a száraz magban csíra gátló anyagok vannak.


A zöldségek a növénykedvelő emberek leggyakoribb természetes táplálékai. Földünk lakói legalább 200 zöldségnövényt fogyasztanak különféle formában. Nagyon jó lúgosító növények ezek közül a fekete retket és az uborkát emelném ki. Élettani hatásuk nyersen a legkedvezőbb de párolva is népszerűek. Sokféle növényi részt használhatunk zöldségként pl: virág, hajtás, csíra, rügy, levél, szár, hüvely, gyökér, rizóma, hagyma, termés, mag. A legértékesebb és legegészségesebb táplálékaink, amelyek a minden napi táplálkozásunk fontos alapelemeiként kellene szerepelniük minden ember asztalán. Fiziológiailag értékesebbek a gyümölcsöknél mert nehezebben erjednek. Természetesen erjeszthetők alkohollá vagy ecetté de ez sokkal ritkább jelenség mint a gyümölcsökből erjesztett termékek. Energiában szegény, nagy rost és víz tartalmú vitaminokban, antioxidánsokban, és ásványi anyagokban gazdagok. Belőlük sajtolt levek kiváló méregtelenítő, gyógyhatású italok. Minden tagjuk rendelkezik gyógyító hatással külsőleg, belsőleg.

A gyümölcsök antioxidánsban rendkívül gazdag forrásai. A Föld kontinensein gyümölcsök százait használja az emberiség ősidők óta. Ázsiában és Amerikában van a legnagyobb fajgazdagság. Nyersen, befőttnek, aszaléknak, lének, lekvárnak, alkoholnak, ecetnek készítve sokoldalú a gyümölcsök felhasználása. Vitaminok közül a C vitamin és a karotin, ásványi anyagok közül a kálium és foszfor tartalom a legmagasabb a legtöbb gyümölcsben.
Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, érvédő, és tumorcsökkentő hatással rendelkeznek. Leglúgosabb tagjuk a citromfélék amely savasságuk ellenére lúgokra bomlanak le. A legsavasabbak az aszalékok amelyek cukortartalma 50-70% is lehet. A legtöbb gyümölcs az alkoholgyártás alapanyaga. Erjedő képességük hatására fogyasztásuk csak mértékkel és csak önmagukban fogyasztandók.